Periplul moldovean continuă

 

 

 

P1010985Vineri, 19 februarie 2021, a avut loc la Roman cea de-a opta vernisare a Expoziției temporare naționale „Minerale și asociații minerale din România”.

În data de 16 februarie 2021, echipa Muzeului de Mineralogie ce se ocupă de această expoziție temporară s-a deplasat la Bârlad, unde funcționa Expoziția temporară „Minerale și asociații minerale din România”, în cadrul Muzeului „Vasile Pârvan”, încă din octombrie 2020. După depanotarea expoziției și ambalarea pieselor și a vitrinelor utilizate la expunere, acestea au fost transportate la Roman, unde a avut loc panotarea expoziției.

Vernisajul a avut loc la Muzeul de Științe Naturale Roman, din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, un muzeu localizat în Parcul Municipal al orașului, într-o clădire modernă, încadrată plăcut în spațiul înconjurător, începând cu ora 11:00.

În deschiderea vernisajului d-na muzeograf, din cadrul Muzeului de Științe Naturale, Cătălina Ivan a adresat publicului mulțumiri pentru prezență și pentru disponibilitatea de a fi prezenți la acest moment de excepție, în pofida gradelor de afară. Apoi a continuat prin a mulțumi pentru sprijinul acordat în găzduirea acestei expoziții eveniment Complexului Muzeal Național Neamț, instituție reprezentată la vernisaj prin dl. dr. Ionuț Gădianu și d-na muzeograf Oana Maria Balan și de asemenea, a mulțumit Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare și echipei prezente aici, pentru că au făcut posibilă funcționarea acestei expoziții de excepție la Roman.

D-na Ivan a continuat, prin a-și exprima bucuria de a găzdui în cadrul Muzeului de Științe Naturale Roman această expoziție, prin care publicul romașcan are oportunitatea de a se delecta, cu calitățile estetice ale mineralelor și totodată de a se informa, cu privire la importanța mineralalogică a României în context mondial.

În continuare a luat cuvântul dl. dr. Ionuț Grădianu, șef Secție Muzeală Piatra Neamț, care a adresat un cuvânt de mulțumire publicului pentru prezență din partea Complexului Muzeal Național Neamț și de asemenea a mulțumit Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, în special d-lui director Ioan Denuț și d-lui muzeograf Sorin Prisăcariu, pentru că au făcut posibilă prezența acestei expoziții la Roman.

A urmat o intervenție din patea d-nei muzeograf Oana Maria Bălan din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, care a fost persoana de legătură cu Muzeul de Mineralogie, pe toată perioada pregătirii itinerării acestei expoziții la Roman. Aceasta a vorbit despre importanța acestei expoziții temporare, datorită promovării prin intermediul ei a zestrei minerale a României.

Curatorul expoziției, dl. muzeograf Sorin Prisăcariu a realizat o scurtă prezentare a expoziției pentru cei prezenți la vernisaj. Și-a deschis expunerea, cu o scurtă trecere în revistă, a celorlalte locații în care Expoziția temporară „Minerale și asociații minerale din România” a fost prezentă, din momentul conceperii ei în anul 2019 – printr-un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, vorbind astfel despre 7 locații anterioare, în care expoziția a putut fi vizionată: Baia Mare, București, Cluj, Galați, Tulcea, Constanța și Bârlad.

De asemenea, a prezentat partenerii de seamă pe care Muzeul de Mineralogie îi are în acest demers, respectiv Universitățile cu specializări de Geologie din București, Cluj-Napoca și Iași și Muzeul Național de Geologie, instituții de la care au fost împrumutate 45 piese, din cele 122 pe care expoziția le prezintă. De asemenea, a vorbit despre importanța unei astfel de inițiative, prima de acest fel la nivel național, prin intermediul căreia să fie adusă la lumină contribuția românească la patrimoniul mineralogic universal. Dl. Prisăcariu și-a continuat expunerea, cu descrierea unora dintre eșantioanele minerale din expoziție, mai precis descrierea unor asociații minerale rare, cu aspect estetic deosebit, unele dintre ele unicate la nivel mondial, în spațiul geologic românesc.

În încheiere dl. Prisăcariu a mulțumit gazdelor pentru primirea acordată și și-a exprimat dorința de a vedea, Expoziția temporară națională „Minerale și aspociații minerale din România”, în cât mai multe locații din țară, pentru ca un număr cât mai mare de persoane, să poată vedea frumusețea și importanța mineralelor și a asociațiilor minerale din România.

WhatsApp Image 2021-02-23 at 12.54.13 (5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *