Aniversare Nichita Stănescu

P1020195Miercuri, 31 martie 2021, ar fi fost cea de-a a 88-a aniversare a lui Nichita Stănescu. Ca să marcăm acest moment, la sediul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a avut loc un eveniment cultural-artistic, începând cu ora 16:00, transmis live pe pagina de facebook a Muzeului și înregistrat de Televiziunea TV Sighet, care a fost organizat în colaborare cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” Teatrul Ararat și Cenaclul Cultural „Tinerii clasici”.

Doamna Elisabeta Fodor, șef al Secției de Mineralogie din cadrul Muzeului, a deschis manifestarea adresând un cuvânt de bun-venit din partea instituției gazdă, atât participanților cât și publicului din mediul online. În continuare, elevi din cadrul Cenaclului Cultural „Tinerii clasici” au vorbit despre legătura poeziei cu alte arte și au făcut o trecere în revistă a momentelor cultural-artistice pregătite de protagoniști. Evenimentul s-a desfășurat după programul stabilit de organizatori, cu alternarea momentelor de cântec și poezie. Piesele interpretate de elevi au fost acompaniate de către d-na prof. Alina Andreicuț, la chitară și d-na prof. Gherman, la clape. De asemenea, d-na prof. Alina Andreicuț a interpretat la chitară și voce, o piesă compoziție proprie.

Scriitorul Gheorghe Pârja a răspuns prezent invitației de a participa la acest eveniment și a vorbit despre Nichita Stănescu. Acesta a avut șansa sa-l cunoască personal și chiar să-l convingă pe marele poet să vină în Maramureș, în anul 1979. După ce a evocat personalitatea acestuia, domnul Pârja a recitat o poezie dictată personal domniei sale de către poet și a mulțumit pentru invitația de a participa la un asemenea evenimet pe care l-a apreciat.

Actorul Claudiu Pintican, președintele Teatrului Ararat, a susținut un emoționant recital de poezie din cele mai cunoscute versuri, clasice deja pentru literatura română.

Evenimentul care s-a desfășurat în ambianța deosebită dată de vitrinele cu flori de mină, dar și de lucrările plastice de excepție ale d-nei prof. Cristina Rettegi, a fost încheiat de d-na prof. Alina Andreicuț, inițiatorul evenimentului, care a felicitat și a mulțumit tuturor participanților, gazdelor și a luat rămas bun spectatorilor din mediul online.

 

Programul complet al evenimentului:

Introducere: Alexandra Bodea și Bogdan Vanca (Cenaclul Cultural „Tinerii clasici”)
Cântec: Gabi Hanák (pian) – elev Colegiul de Arte
Poezie: Oana Groza – elevă Colegiul Național Mihai Eminescu
Cântec: Bianca Solomeş – elevă Canada, acompaniament – Sorina Gherman, clape
Poezie: Răzvan Stan – elev Colegiul Național Mihai Eminescu
Cântec: „Cât ii ceru plin de stele ” – Alexandra Bodea (Cenaclul Cultural „Tinerii clasici”), acompaniament – Alina Andreicuț, chitară
Prezentare Nichita Stănescu: Anand Sergiu Donca (Cenaclul Cultural „Tinerii clasici”)
Poezie: Bogdan Vanca (Cenaclul Cultural „Tinerii clasici”)
Cântec: „Cu bulgări de zăpadă” – Alina Andreicuţ, voce și chitară
Moment: scriitorul Gheorghe Pârja
Poezie: Alexandra Rău – studentă la Facultatea de Tetru şi Film – Cluj-Napoca
Moment: actrița Larisa Miskoczi
Moment solistic: Titus Pop – student la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca
Moment: actorul Claudiu Pintican – Teatrul Ararat
Lucrări plastice: prof. Cristina Rettegi și elevă Andeea Amalia Trif – Colegiul Național Mihai Eminescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *