18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor

icom

Marți, 18 mai 2021, celebrăm Ziua Internațională a Muzeelor. Această zi ​​a fost aleasă oficial în anul 1977, odată cu adoptarea unei rezoluții în cadrul Adunării Generale ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor) de la Moscova, Rusia, pentru a crea un eveniment anual „cu scopul de a unifica în continuare aspirațiile și eforturile creative ale muzeelor ​​și de a atrage atenția publicului mondial la activitatea lor”. Ziua Internațională a Muzeelor ​​a fost menită să transmită mesajul că „muzeele sunt un mijloc important de schimb cultural, de îmbogățire a culturilor și de dezvoltare a înțelegerii reciproce, cooperare și pace între popoare”.

 

În fiecare an ICOM selectează, pentru Ziua Internațională a Muzeelor, o temă de interes la momentul respectiv, ​​o temă care se află în centrul preocupărilor societății.

Cu tema „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”, Ziua Internațională a Muzeelor ​​2021 invită muzeele, profesioniștii și comunitățile lor să creeze, să-și imagineze și să împărtășească noi practici, pentru crearea de valoare, noi modele de afaceri, pentru instituțiile culturale și soluții inovatoare, pentru provocările sociale, economice și de mediu din prezent.

Aleasă în contextul pandemiei provocare de Covid 19, tema invită sectorul cultural, unul dintre cele mai lovite sectoare în această perioadă, să regândească relația cu comunitățile pe care le deservesc, să experimenteze cu modele noi și hibride de fructificare culturală și să reafirme cu tărie valoarea esențială a muzeelor, ​​pentru construirea unui viitor drept și durabil.

Pentru a sărbători împreună această zi importantă vă învităm marți, 18 mai 2021 la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, pentru a vizita expoziția permanentă și cele trei expoziții temporare deschise în prezent: „Minerale în filatelia românească”, „Jubiliară 45” și „Ultimii dinozauri din Transilvania”. Intrarea va fi gratuită.

Sursa informații&foto: http://imd.icom.museum/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *