Calcedonia de Trestia în prim plan

00Vineri, 30 iulie 2021, cu începere de la ora 11:00, a avut loc, la sediul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”, vernisajul expoziției temporare „Calcedonia de Trestia”.

Pe lângă componenta monominerală a expoziției (fiind expuse doar eșantioane de calcedonie provenind din zona Trestia – comuna Cernești, județul Maramureș), aceasta se remarcă și prin faptul că este compusă exclusiv din piese provenind din colecțiile personale ale unor colecționari particulari, respectiv: Leontin și Răzvan Ciuturaș, Alexandru Costin, Ștefan Strimb și Emil Spiac.

Vernisajul a debutat cu un cuvânt din partea d-lui director Ioan Denuț, care a mulțumit publicului pentru prezență, colecționarilor, pentru inițiativă și implicare și comisarului de expoziție d-na Cociotă Anca, pentru munca depusă în realizarea acestei expoziții. De asemenea, a punctat faptul că expoziția vernisată este cea de a 201-a expozție temporară organizată de MusMin.

Dl. director a dat mai departe cuvântul d-lui vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, dl. Radu Trufan, mulțumindu-i pentru prezența sa la acest vernisaj.

Dl. Trufan a ținut să felicite echipa Muzeului pentru toate activitățile desfășurate, pentru modul în care s-a adaptat la condițiile epidemiologice din ultimul timp și bineînteles pentru realizarea acestei expoziții despre calcedonia de Trestia, expoziție prin care este sărbătorit un mineral specific județului Maramureș.

A urmat intervenția comisarului de expoziție, d-na Cociotă Anca care a vorbit despre calcedonie în general și cea de Trestia în special. Despre modul de formare al al acestor fragmente și morfologia cristalelor, despre culoarea și utilitatea acestora din cele mai vechi timpuri. Calcedonia de la Trestia este bine cunoscută pe plan mondial nu doar datorită culorii spectaculoase sau celebrelor cristale cubice,  dar și pentru faptul că, de două secole, încercările de stabilire a originii au rămas cel mai adesea la stadiul unor ipoteze contradictorii. În final a mulțumit colecționarilor, pentru buna colaborare și colectivului Muzeului, pentru implicarea în realiarea acesui proiect. Această expoziție are ca scop punerea în valoare a calcedoniei albastre de Trestia, ca mineral ce aparține exclusiv județului nostru.

Vernisajul expoziției temporare „Calcedonia de Trestia” a continuat cu un cuvânt din partea colecționarilor ce au împrumutat Muzeului piesele expuse.

Dl. Leontin Ciuturaș a mulțumit Muzeului pentru oportunitatea oferită, dezvăluind publicului faptul că admirația sa pentru calcedonia de Trestia a început în anul 1996, când a citit un articol despre acest mineral, în revista germană Lapis și a fost suficient pentru a-l cuceri.

Dl. Alexandru Costin ne-a dezvăluit faptul că a efectuat până în prezent 36 de expediții în zona Trestia (unele în compania specialiștilor de la Muzeu) și de asemenea s-a oferit ca după vernisaj să povestească celor interesați despre particularitățile fiecărei piese pe care a expus-o.

Dl. Strimb Ștefan a ținut la rândul său să mulțumească Muzeului de Mineralogie pentru oportunitatea oferită și a vorbit despre fascinația sa pentru minerale născută încă din copilărie.

Dl. director, Ioan Denuț a mulțumit și celui de-al patrulea colecționar, dl. Emil Spiac, care, deși locuiește în Arad, a trimis pentru această expoziție câteva eșantioane semi-prelucrate de calcedonie și câteva obiecte de podoabă.

În încheiere dl. director a mulțumit publicului pentru prezență, invitându-i în sala de expoziții temporare pentru a admira expoziția „Calcedonia de Trestia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *