Ţinutul Buzăului a primit în mod oficial acreditarea ca Geoparc UNESCO

Vulcanii noroiosiMembrii UNESCO, reuniți la Paris, au votat favorabil, miercuri, 13 aprilie 2022,  includerea ”Ținutului Buzăului”/”Buzău Land” în clubul geoparcurilor internaționale, fiind astfel recunoscut drept teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală. Din cele 16 geoparcuri candidate doar 8 au fost validate, printre care și ”Ținutul Buzăului”, potrivit unui comunicat de presă al UNESCO. Astfel, Ținutul Buzăului devine al doilea geoparc din România, inclus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor (GGN), după Țara Hațegului. Lista globală este compusă din 177 de zone geografice, din 46 de țări.

„Ţinutul Buzăului” este un teritoriu rural din zona submontană a judeţului Buzău, cu elemente de interes geologic deosebit, care se întinde pe o suprafaţă de peste 1.000 de kilometri pătraţi şi are o populaţie de peste 40.000 de locuitori. Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești, din zona de curbură a Carpaților

Dosarul de candidatură a fost întocmit și depus în noiembrie 2020, la UNESCO, de către Asociația ”Ținutul Buzăului”, o entitate non-profit creată cu scopul de a asigura toți pașii necesari pentru îndeplinirea criteriilor și pentru obținerea statutului de Geoparc, dar și managementul și dezvoltarea acestei zone. Organizația a semnat un parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, care sprijină financiar și logistic demersul, și cu Universitatea București.

În luna septembrie a anului trecut, Ținutul Buzăului a fost vizitat de doi experți UNESCO, care timp de trei zile au evaluat teritoriul, descoperind locurile, oamenii și valorile locale, verificând 101 de criterii, dintre care 99 erau obligatorii.

Potrivit autorităţilor locale, statutul de Geoparc Internaţional UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educaţională, economică şi socio-culturală a comunităţilor, în consens cu protejarea şi dezvoltarea mediului înconjurător. Ţinutul Buzăului va beneficia de promovarea UNESCO şi prin Reţeaua Europeană a Geoparcurilor şi Rețeaua Globală a Geoparcurilor, iar noul statut va atrage turişti şi va avea potenţial pentru a convinge antreprenori să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural ori de aventură.Vulcanii noroiosi1

 

Mai multe detalii pot fi regăsite accesând link-urile de mai jos:

https://tinutulbuzaului.org/

https://www.facebook.com/tinutulbuzaului

https://www.instagram.com/buzauland/

https://www.youtube.com/c/tinutulbuzaului

https://youtu.be/eC5VZDqfflI   (teaser trailer)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *