Cercetarea apei – ca resursă și factor de mediu

IMG_20220930_124055Evenimentul „Noaptea Cercetătorilor” se desfășoară anual, în ultima zi de vineri, a lunii septembrie. Astfel, pe data de 30 septembrie 2022, în 25 de țări din Europa și peste 400 de orașe sunt găzduite întâlniri cu cercetători și oameni de știință, având drept scop conștientizarea impactului pe care îl are munca acestora asupra vieții cotidiene.

Cu acest prilej, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a organizat un eveniment, de tip atelier educațional, cu tema „Cercetarea apei – ca resursă și factor de mediu” organizat în colaborare cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș, din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” și Școala Gimnazială „Alexandru Ivasiuc” Baia Mare.

Au participat un număr de 66 elevi de la Școala Gimnazială „Alexandru Ivasiuc” Baia Mare, însoțiți de trei cadre didactice, patru specialiști de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș, din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” și alte persoane interesate de problematica resurselor de apă, alături de gazda acestui eveniment, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

În prima parte a evenimentului, le-a fost prezentat participanților, de către domnul director al Muzeului, conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, modul de desfășurare al acestui atelier. Totodată a făcut o scurtă introducere a proiectului prin care a fost organizat – ReCoNnect, finanțat prin Programul Horizont al Uniunii Europene și a evenimentului „Noaptea Cercetătorilor”, scopul, importanța și amploarea lui la nivel național și internațional.

S-a continuat cu o prezentare interactivă, o discuție cu publicul prezent, despre apa ca importanță și utilizare, apa ca simbol, percepție și conotații. Generalități despre apă, stări de agregare, apa ca mineral, răspândirea ei în natură, informații și curiozități prin atenta implicare a publicului prezent.

O altă abordare a fost acea despre circuitul apei în natură, resursele de apă subterane, supraterane și meteorice ale României, influența apei asupra proceselor geomorfologice și geologice, proceselor biologice, importanța utilizării apei, atât ca factor primordial dar și în producerea de energie, ca mijloc de transport, ca materie primă pentru extragerea mineralelor din apă etc.

Din partea partenerilor noștri în acest proiect, Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș, din cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, au fost prezenți dl. drd. ing. Dan Ciurte, care a vorbit despre monitorizarea apei din județul Maramureș, despre importanța diferitelor măsurători, determinărilor de temperatură, determinarea debilelor de apă, importanța amenajărilor hidrologice prezentată și în imagini. Doamna biolog Laura Mihali a vorbit despre parametrii apei potabile, dar și despre diferitele tipuri de alge prezente în apă și modalitatea de determinare a acestora. Domnul dr. biolog Andrei Terec a încheiat această primă parte a evenimentului, prin prezentarea modului de colectare a probelor de apă, dar și a microorganismelor existente în apă, prezența diferitelor larve în apele din natură, dar și despre prelevarea probelor fizico–chimice, prin diferite metode de recoltare.

În partea a doua, participanții au fost îndrumați spre partea practică a acestui eveniment, unde doamna ing. chimist Maria Teujdea le-a prezentat acestora modul de determinare al ph-ului, și a conținutului de nitriți, ai unor probe de apă, punându-le la dispoziție și logistica necesară, pentru ca elevii să poată realiza propriile determinări.

O altă activitate la care au fost invitați participanții a fost acea de a observa la microscop diferite nevertebrate, întâlnite în apele din Maramureș, dar totodată au putut observa și macroscopic, diferite tipuri de elemente organice prezente în acestea.

Elevii prezenți, însoțiți de doamnele profesoare  Pușacș Nicoleta, Miskolczi Camelia și Pop Camelia, de la Școala Gimnazială „Alexandru Ivasiuc”, au luat parte la aceste activități cu interesul, bucuria și exuberanța specifică vârstei.

Vă mulțumim pentru participare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *