MusMin la Hora de la Prislop

WhatsApp Image 2022-08-28 at 18.59.15 (1)În perioada 27-28 august 2022 a avul loc evenimentul „Hora de la Prislop” ce s-a desfășurat în Pasul Prislop, trecătoarea cea mai înaltă din Carpații Orientali, fiind situat la 1416 m altitudine și, care face legătura dintre Depresiunea Maramureș și valea Bistriței Aurii (Moldova). Evenimentul ajuns la cea de-a 50-a ediție a fost organizat de către Consiliul Județean Maramureș, alături de Consiliul Județean Suceava, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Orașului Borșa.

Pe parcursul celor două zile, participanții la acest eveniment s-au bucurat de sărbătoarea populară care se menține de multe decenii în calendarul manifestărilor tradiționale. Prima zi a debutat cu o paradă moto cu participarea cluburilor Rock ‘N Road și Nord 6 Riders din Maramureș, împreună cu cluburile partenere din Suceava și Bistrița-Năsăud. Programul zilei s-a încheiat cu un concert folk-rock, Focul Viu, Proiectul Nod._ Maria Casandra Hauși & Sorin Romanescu, Florin Chilian, IRIS Nelu Dumitrescu și Nightlosers.

Duminică, 28 august, pe scena din Pasul Prislop au urcat: Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, Ansamblul Folcloric Cercănelul, Ansamblul Folcloric „Baltagul”, Ansamblul Folcloric „Cununa de Sânziene” și grupuri folclorice din județul Suceava și Republica Moldova. Pe lângă toate acestea, programul evenimentului a fost completat de parada cailor, ateliere de creație, demonstrații gastronomice, observații astronomice, târgul produselor tradiționale și al meșterilor populari, dar și de o tabără dacică cu tematică istorică.

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a fost prezent la acest eveniment prin domnul Sorin Prisăcariu, șeful secției de Mineralogie, care a amenajat un stand cu eșantioane și pliante ale Muzeului. Au fost prezentate celor interesați pe larg aspectele inedite despre Muzeu și despre geologia zonei, au fost împărțite pliante pentru promovarea instituției și s-au creat premizele unor colaborări cu instituții similare din alte județe.

Evenimentul a fost un real succes, la el participând un număr foarte mare de persoane, care au apreciat atât momentele prezentate de către artiștii care au fost prezenți pe scenă, cât și celelalte activități care au avut loc în cadrul acestui eveniment. În locul destinat instituțiilor de cultură din Maramureș a fost un aflux de persoane care au dorit sa afle lucruri despre activitățile și patrimoniul acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *