„Pietre care vorbesc …. pietre care cântă”

P1030958În perioada noiembrie – decembrie 2022 a avut loc implementarea proiectelor culturale Producerea spectacolului de teatru „Pietre care vorbesc … pietre care cântă” și ”Exponate muzeale văzute prin lumina artelor spectacolului”.

Evenimentele din componența proiectelor au fost organizate de Asociația Culturală Ararat, având ca partener Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare și au fost realizate cu sprijinul Municipiului Baia Mare, în cadrul programului de finanțare nerambursabilă din anul 2022, acordat pentru activități nonprofit de interes general, în domeniul cultură.

Proiectul „Producerea spectacolului de teatru „Pietre care vorbesc … pietre care cântă” a constat în punerea în scenă a unui spectacol de teatru, în care au fost recitate artistic poezii cunoscute ale unor poeți consacrați, precum Nichita Stănescu, Lucian Blaga, Marin Sorescu și Adrian Păunescu, recitate de actorii: Claudiu Pintican, Wanda Tamas, Ruxandra Lăzărescu, Iulian Bulancea. Cântecele interpretate au avut versuri tematice ale unor autori cunoscuți, dar și creații proprii ale prof. Alina Andreicut și actorului Dan Cordea, cei doi făcând parte și din distribuția spectacolului. Primul proiectul s-a finalizat în data de 15 decembrie, cu avanpremiera spectacolului cu același nume, desfășurat la sediul Muzeului în fața unui numeros public, foarte încântat de originalitatea și calitatea interpretării.

Proiectul ”Exponate muzeale văzute prin lumina artelor spectacolului” a constat în punerea în scenă a trei spectacole „Pietre care vorbesc … pietre care cântă”. Prima reprezentare a avut loc luni, 19 decembrie, în fața unui public format din elevi ai Liceului Teoretic „Emil Racoviță” Baia Mare, însoțiți de doamnele profesoare: director Mic Valeria, director adjunct Tiță Anca, Giurgiulescu Raluca, Breban Mihaela. A urmat a doua interpretare, în aceeași zi, în fața elevilor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare, însoțiți de cadrele didactice: Buda Claudia, Pop Steliana, Costin Alina, Vasilescu Ileana și director prof. Bledea Adrian.

Proiectul cultural s-a încheiat marți, 20 decembrie, cu ultimul spectacol, desfășurat tot la sediul Muzeului – în Sala Florilor de mină, în fața elevilor de la Școala Gimnazială „Nichita Stănescu” Baia Mare, însoțiți de cadrele didactice Miertoiu Melania, Bănică Simona, Mihalca Cristina și Babici Marius.

Mulțumim artiștilor și colaboratorilor Teatrului Ararat pentru realizarea acestui spectacol personalizat și dedicat Muzeului de Mineralogie, precum și elevilor, cadrelor didactice și tuturor celorlalți participanți la evenimente!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *