Marinel Kovacs – 70 de ani

P1040293Joi, 26 ianuarie 2023, în Sala Florilor de Mină a Muzeului de Mineralogie, a avut loc ședința Societății Geologice a României – Sucursala Baia Mare, prima pentru anul curent. Această ședință a fost una specială și festivă, deoarece, pe ordinea de zi, pe lângă activitățile curente ale societății, a fost un punct important, și anume sărbătorirea a 70 de ani de viață a domnului conf. univ. dr. geolog Marinel Kovacs – membru, fost președinte și actual vicepreședinte al Sucursalei.

La această ședință festivă au participat un număr ridicat de persoane, care au ținut să-i fie alături domnului Kovacs la un asemenea eveniment: membrii SGR, foști colegi de la IPEG Maramureș, foști colegi de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, colaboratori în cercetări științifice din țară și străinătate, prieteni și colaboratori din domeniile cultural și politico-administrativ. Evenimentul a debutat la ora 17, cu luarea de cuvânt a președintelui Sucursalei Baia Mare a SGR, domnul conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț. Acesta a prezentat ordinea de zi a ședinței, apoi a făcut o sinteză a activităților desfășurate de către Sucursală în anul 2022, cuprinse în Raportul de activitate și care va fi public pe website-ul Societății. De asemenea, s-a referit pe scurt la programul de activități pentru anul 2023 și a invitat colegii să transmită propuneri.

Domnul geolog Oscar Edelstein a fost cel care și-a asumat – o misiune dificilă – să realizeze și să prezinte obișnuitul Laudatio, dedicat domnului Marinel Kovacs. Astfel, persoanele participante au putut afla multele realizări ale domniei sale de-a lungul frumoasei cariere profesionale, pe care și-a dedicat-o studierii eruptivului neogen din munții Oaş-Gutâi-Ţibleş. Trebuie menționat faptul că domnul Kovacs este produsul Facultății de Biologie-Geografie, secția Geologie a Universității “Al. l. Cuza” din Iași, pe care a absolvit-o, cu rezultate foarte bune (șef de promoție pe țară), în anul 1977. A lucrat la început la IPEG Maramureș, ca geolog, la Echipa de Prospecțiuni Baia Mare (1977-1981), în cadrul Laboratorului de Mineralogie (1981-1997) şi apoi, ca geolog şef (1997-2001). Din 2001, a devenit cadru didactic, conferențiar în cadrul Universității de Nord Baia Mare (astăzi Centrul Universitar Nord din Baia Mare, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca) unde a lucrat până la pensionare la data de 30.09.2018.

A avut o carieră politico-administrativă deosebit de bogată, ocupând funcția de consilier județean în mai multe mandate, iar între anii 2004-2008, a fost Președintele Consiliului Județean Maramureș. În cursul cercetărilor pe care le-a efectuat, s-a bazat, în special pe studiul microscopic pe care l-a efectuat cu mare acuratețe dar, mai ales în ultimii ani, când noua conjunctură i-a permis, a apelat la cele mai moderne metode: K-Ar, elemente minore, determinări izotopice, inclusiv ale Nd (neodymium) și altele.

Principalele rezultate ale cercetărilor sale, domnul Kovacs le-a făcut cunoscute prin numeroase articole și comunicări științifice. A publicat: o monografie despre petrogeneza rocilor magmatice din Munții Gutâi și două cursuri universitare; 155 de articole, din care, 74 în străinătate, în reviste de largă circulație internațională și volume ale unor manifestări științifice, congrese și simpozioane (36 lucrări ca prin autor și 38 ca și coautor); participări la manifestări științifice internaționale: 58 cu un număr de 85 lucrări, din care 36 în străinătate (20 orașe, din 14 țări) cu un număr de 42 lucrări.

După acest moment, domnul Denuț a dat citire unor mesaje trimise de către colaboratori și cunoscuți ai domnului Kovacs care nu au putut participa la acest eveniment. Gândurile de bine și urările de felicitare au fost transmise de către: Alex Bernard (Germania) – fost geolog la IPEG, Nelu Vârșescu (Israel) – fost coleg la IPEG, Gyuri Haranth (Germania) – fost coleg la IPEG, Kovacs Peter Palffy (Ungaria) – fost coleg la IPEG, Alexandrina Fulop (Canada) – fost coleg la IPEG și Universitate, Ovidiu Morar – fost coleg și director la IPEG, Antoneta Seghedi – CSI GeoEcoMare București, fost președinte SGR, Andra Mârza – Universitatea din București, președinte Societatea Geologică a României și Ioan Seghedi – colaborator, de la Institutul de Geodinamică al Academiei Române.

Unul din cei mai de seamă colaboratori ai domnului Kovacs, domnul dr. Zoltán Pécskay, de la Institutul de Fizica Pământului din Debrețin, a ținut neapărat să fie prezent la acest eveniment și a pregătit o prezentare PowerPoint, în care a evocat momentele memorabile ale colaborării fructuoase dintre cei doi. La finalul prezentării, domnul președinte Denuț i-a acordat o diplomă, în semn de mulțumire pentru cei peste 35 de ani de cooperare cu geologii băimăreni.

În continuare au luat cuvântul domnul Alexandru Szakacs – de la Universitatea Sapientia Cluj-Napoca, colaborator în studiul vulcanitelor din Orientali, doamna Maria Jurje – fost director al Muzeului de Mineralogie și bună colaboratoare și prietenă cu domnul Kovacs, domnul director al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare Teodor Ardelean – prieten și colaborator în domeniul cultural, domnul Pamfil Berceanu – prieten și colaborator politic și domnul consilier județean Gheorghe Bârlea. Din partea foștilor colegi, de la Centrul Universitar Nord Baia Mare, a luat cuvântul domnul prof. univ. dr. Oros Vasile, iar mai apoi domnul conf. univ. dr. Macovei Gheorghe. La finalul intervențiilor celor prezenți, domnul președinte Ioan Denuț l-a felicitat pe domnul Kovacs pentru întreaga carieră și i-a oferit, din partea Societății Geologice a României, o diplomă de excelență și o plachetă aniversară.

În încheiere, domnul Kovacs le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru ca i-au fost alături în anii ce au trecut și le-a împărtășit din experiența dânsului cu privire la cei 70 de ani de viață.

Evenimentul nu se putea încheia fără ultima surpriză din partea organizatorilor, un tort ce a venit pe clasicul „La Mulți Ani”, cântat de către toți cei prezenți.

Echipa Muzeului de Mineralogie din Baia Mare este profund recunoscătoare domnului Marinel Kovacs pentru întregul și necondiționatul sprijin oferit instituției noastre de-a lungul timpului și în special pentru: participarea (cu sarcini de servici ca un propriu angajat) la amenajarea (în perioada 1988 – 1989) actualei Expoziției permanente; sprijinul logistic și financiar (din poziția de președinte al CJ Maramureș) pentru construirea aripii noi a Muzeului, inaugurată în anul 2011; prezența în Consiliul Administrativ a instituției; prezența în Consiliul Științific al Muzeului; colaborarea pe plan științific și în derularea unor proiecte educaționale.

LA MULȚI ANI DOMNULE MARINEL KOVACS!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *