Al cincilea an de itinerare

WhatsApp Image 2023-02-14 at 15.09.37În data de 10 februarie 2023, a avut loc, la Complexul Muzeal Arad, vernisajul Expoziției naționale itinerante „Zestrea minerală a României”, intrată în al cincilea an de itinerare.

Constituită și demarată în anul 2019, printr-un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și aflată la cel de-al patrusprezece-lea vernisaj, Expoziția „Zestrea minerală a României” se bucură în continuare de un real interes, fapt ce dovedește importanța acestui demers național, în care suntem angrenați alături de instituții de prestigiu, de profil geologic din țară: Academia Română – Secția de Științe Geonomice, Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „A.I. Cuza” din Iași și Institutul Geologic al României – prin Muzeul Național de Geologie din București.

Panotarea expoziției „Zestrea minerală a României”, la sediul Muzeului de Științe ale Naturii, a reprezentat o provocare pentru echipa Muzeului de Mineralogie. Dacă până acum, în celelalte locații s-au utilizat vitrinele proprii, de această dată, pentru expunerea celor 122 de eșantioane minerale, a fost necesară regândirea modului de așezarea a acestora, pentru a putea fi puse în valoare în vitrinele puse la dispoziție de către gazde.

Vernisajul expoziției a debutat cu un cuvânt înainte, susținut din partea gazdelor de domnul director adjunct al Complexului Muzeal Arad, dl. Bogdan Blaga, care a mulțumit publicului pentru interesul acordat și le-a adus la cunoștința faptul că, acest proiect expozițional face parte din evenimentele propuse de către Complexul Muzeal Arad, pentru a celebra cei 130 de ani de existență, care se împlinesc în anul 2023.

În continuare a luat cuvântul, din partea Consiliului Județean Arad, dl. vicepreședinte Ionel Bulbuc, care a vorbit despre proiectele administrației județene ce privesc muzeele și regândirea acestora prin tehnologizare, pentru a le aduce mai aproape de publicul tânăr.

Managerul Complexului Muzeal Arad, dl. dr. Bulboacă Sorin, a ținut la rândul său să le mulțumească participanților pentru prezență și de asemenea, a amintit despre buna colaborare dintre Complexul Muzeal Arad și Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, colaborare ce se traduce prin trei proiecte expoziționale până în prezent.

Din partea Muzeului de Mineralogie, a luat cuvântul curatorul expoziției „Zestrea minerală a României”, dl. Sorin Prisăcariu, șeful Secției de Mineralogie, care le-a vorbit celor prezenți despre elementele care au stat la baza realizării acestui proiect expozițional, respectiv dezideratul de a aduce în fața publicului larg importanța mineralelor identificate pe teritoriul României.

În continuare, principalii invitați ai evenimentului, liceenii Colegiului Economic Arad, coordonați de prof. Tiu Cosmina, au avut ocazia să participe la o lecție interactivă de geografie și geologie, alături de curatorul expoziției, domnul Sorin Prisăcariu, care le-a vorbit despre exponatele prezentate în vitrine, respectiv o parte din cele 38 de minerale descrise pentru prima dată în lume pe teritoriul național, precum și o serie deosebit de valoroasă de asociații minerale emblematice pentru spațiul geologic românesc.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Științe ale Naturii din cadrul Complexului Muzeal Arad, până la data de 24 mai 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *