Viitori geologi în vizită în Maramureș

14Ca în fiecare an, zona Baia Mare suscită un deosebit interes pentru tinerii studenți ai facultăților de profil din cadrul celor trei mari universități din țară: Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. Mediul geologic unic, dat de vulcanismul neogen, numeroasele mărturii ale patrimoniului industrial minier, și nu în ultimul rând, instituția noastră, reprezentantă unică și de valoare fără egal al patrimoniului mineralogic național, sunt tot atâtea argumente pentru viitorii specialiști, de a alege zona pentru desfășurarea unor aplicații de teren instructive pentru formarea lor profesională. Au avut loc, cu fiecare dintre cele trei grupuri, lecții deschise susținute în ambientul muzeului. Specialiștii muzeului, dar și cadrele didactice ce au însoțit grupurile, le-au explicat studenților diferite aspecte ale geologiei aplicate zonei de studiu; evident petrografia și mineralogia au fost domeniile cel mai intens dezbătute. Personalul muzeului s-a implicat și în activitățile de teren ale studenților, însoțindu-i și fiindu-le ghid de-a lungul deplasărilor din teren. În acest context, s-au vizitat, printre altele subterana de la Baia Sprie (fostul depozit de exploziv de lângă Puțul nr. 5) sau obiective geologice de suprafață: perimetrul minier Baia Sprie (Lacul Albastru, Cariera Dealul Minei), Valea Lăpușului (Cariera Răzoare, Cheile Lăpușului) sau aria naturală protejată Buteasa.

Mulțumim pe această cale cadrelor didactice ce au însoțit studenții pentru colaborarea deosebit de deschisă și productivă: din partea Universității București, doamna conf. univ. dr. Antonela Neacșu, din partea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca doamna asistent dr. Agnes Gal și lector Tudor Tămaș și din partea Universității din Iași, conf. univ. dr. Andrei Buzatu și conf. univ. dr. Ionuț Apopei.

Considerăm că aceste activități educaționale, dincolo de specializarea studenților în geologie, reprezintă un exemplu de bune practici privind raportarea instituției la viitorii specialiști, care, din păcate, pe an ce trece, sunt din ce în ce mai puțini. Instituția noastră rămâne deschisă acestor tipuri de activități și are toată disponibilitatea de a instrui geologii în devenire, care, poate, vor vedea posibilitatea unei cariere atractive în cadrul colectivului muzeului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *