Biomineralogie geologică și medicală

01Miercuri, 06.12.2023, de la ora 12:30, a avut loc lansarea cărții „Biomineralogie geologică și medicală”, apărută sub egida prestigioasei Edituri a Academiei Române. Acest tratat de biomineralogie le aparține autorilor prof. univ. dr. Ion Petreuș și conf. univ. dr. Tudor Petreuș, ambii cadre didactice universitare în domeniul geologiei, respectiv medicinei, din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, respectiv a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Evenimentul a fost organizat și găzduit de Muzeul de Mineralogie, în colaborare cu Societatea Geologică a României și Editura Academiei Române.

Evenimentul a debutat cu un mini-recital susținut de către elevii Mic Romi, Amalia Remețean și Gruia Dumitru, de la Colegiul de Arte din Baia Mare. Aceștia au venit însoțiți de către profesorii îndrumători doamna prof. Bianca Bîrlea și domnul prof. Sorin Taloș și au interpretat, la chitară, flaut și iar chitară, cinci fragmente din opere bine-cunoscute.

După acest moment, directorul Muzeului, domnul conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, moderatorul evenimentului, le-a mulțumit elevilor și profesorilor pentru interpretările avute și si-a manifestat recunoștința pentru buna colaborare cu conducerea Colegiului de Arte din Baia Mare, în special cu domnul director adjunct Dorin Chereji. Apoi, domnul director a făcut o scurtă trecere în revistă a locurilor unde a fost (București și Iași) și va mai fi lansată (Cluj-Napoca) această carte și a dat cuvântul domnului conf. univ. dr. geol. Marinel Kovacs, care a făcut o prezentare succintă a celor doi autori, tată și fiu, și a parcursului lor academic.

În continuare, domnul director Denuț a expus câteva idei despre carte, referitoare la importanța și unicitatea acesteia în literatura de specialitate națională și internațională și subiectul inedit pe care îl tratează, plasat la interfața dintre procesele mineralogice și cele biologice, cu o abordare interdisciplinară inovatoare, privind mecanismele de formare a mineralelor prin procese organice. Apoi a dat cuvântul autorului principal al cărții, domnul prof. univ. dr. Ion Petreuș – cadru didactic cu o prodigioasă activitate, exclusiv universitară, parcurgând toate treptele carierei didactice (preparator, asistent, lector, conferențiar și profesor universitar), la trei universități ieșene de prestigiu: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” (unde a înființat și condus, ca decan, prima Facultate de Știința și Ingineria Materialelor din țară) și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (ca șef al Catedrei de Biomateriale).

Domnul profesor a avut un discurs introductiv despre contextul ce a condus la materializarea acestui volum, urmat de prezentări pentru fiecare capitol. A început prin a explica, care sunt caracteristicile specifice cristalelor biologice, ce sunt quasicristalele sau biocompozitele, care sunt biomineralele cu oxihidroxizi, biomagnetitul, sulfurile de fier biologice, biomineralizările cu carbonați, biomineralizările pe bază de fosfați și a continuat cu partea medicală a cărții, mai precis cu biomineralizări renale, biliare, prostatice, în tendoane, cartilaje articulare, în țesutul osos, în sistemul cardiovascular, dentar și biomineralizări în vezicule de matrice. Toate informațiile prezentate de către profesorul Petreuș, primul dintre autorii volumului, au fost primite cu interes deosebit de către persoanele aflate în public.

A urmat o sesiune de intervenții și întrebări, adresate autorului de către persoanele aflate în public, la care profesorul Petreuș a răspuns pe larg. Publicul a fost format din specialiști din domeniul geologie și medicinei, cadre didactice și studenți din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, reprezentanți ai instituțiilor de cultură băimărene și persoane interesate de subiectul prezentat.

La finalul discuțiilor, profesorul Petreuș a mulțumit gazdelor pentru buna organizare a evenimentului și a reiterat importanța Muzeului de Mineralogie din Baia Mare la nivel național și european. Domnul director Denuț a mulțumit autorilor pentru oportunitatea de a lansa acest emblematic volum și la Baia Mare, în cadrul Muzeului de Mineralogie precum și tuturor celor prezenți la eveniment. În final, autorul a oferit autografe celor doritori de a achiziționa cartea, până la epuizarea întregului stoc disponibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *