Telefoanele mobile și mineralele lor au poposit la Dorohoi

WhatsApp Image 2024-04-16 at 15.57.09În virtutea bunelor colaborări dintre Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare și Muzeul Județean Botoșani, la solicitarea colegilor de la instituția amintită, Expoziția temporară „Telefoanele mobile și mineralele lor” a fost deschisă la Dorohoi, în generoasele spații ale Muzeului de Științele Naturii din localitate. Expoziția a fost adusă, după un popas remarcabil de două luni, de la Muzeul de Științele Naturii din Piatra Neamț, structură din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, unde s-a bucurat de aprecierea unui număr mare de vizitatori autohtoni sau turiști.

La Dorohoi, în clădirea de patrimoniu ce găzduiește Muzeul, clădire în care a funcționat instituția prefectului până după cel de-al doilea război mondial, într-o sală de o arhitectură aparte, de sfârșit de veac nouăsprezece, și-au făcut locul aceste device-uri, fără de care nu ne putem închipui societatea modernă actuală – telefoanele mobile. Alături de ele, așa cum a fost concepută expoziția, sunt prezentate și o serie de eșantioane minerale, din a căror prelucrare se obțin componentele unui telefon mobil.

Vineri, 12 aprilie, la ora 12, a avut loc vernisajul expoziției. În cuvântul de deschidere, șeful Secției de Științele Naturii, doamna Elena-Mihaela Ștefură, a subliniat, pe lângă colaborarea excelentă între cele două instituții implicate în proiect și faptul că expoziția nu ar fi fost posibilă fără aportul domnului Marian Abutoaiei, patronul firmei GSM-ZONE din Iași, proprietarul colecției de telefoane mobile expuse. Prezent la eveniment, domnul director al Muzeului Județean Botoșani, domnul Aurel Melniciuc, a reiterat disponibilitatea celor două instituții de a colabora pentru implementarea unor proiecte culturale comune, spre beneficiul publicului vizitator. În  alocuțiunea sa, muzeograful Sorin Prisăcariu, curatorul expoziției, a prezentat, pe scurt, modul de constituire a expoziției, motivația organizării ei, cu accente deosebite asupra rolului și locului mineralelor în viața noastră cotidiană și cu referire evidentă, la conținutul în resurse minerale ale telefoanelor mobile.

Ne exprimăm, încă odată, satisfacția că interesul stârnit de această expoziție, a fost unul major; este o dovadă în plus că acest tip de eveniment cultural și educațional totodată, suscită curiozitatea publicului, mai ales a celui tânăr. Nu putem decât să ne dorim ca expoziția să fie vizitată de cât mai multe persoane, mai ales că premisele sunt asigurate de generoasele noastre gazde din Dorohoi.

Expoziția, pentru cei ce-și propun să viziteze cochetul municipiu, va fi deschisă până la jumătatea lunii iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *