Record de participanți la Săptămâna Geologiei

IMG-20181026-WA0001 Începând cu luna octombrie a anului 1998 Institutul de Geoștiințe din SUA organizează în fiecare an, la nivel internațional Earth Science Week, un eveniment menit să conștientizeze publicul larg cu privire la importanța științelor pământului.

În acest an, la nivel național, în perioada 22-28 octombrie, în coordonarea Societății Geologice a României, instituții importante din țară, precum Universitatea din București, Departamentul de Geologie din cadrul Facultății de Biologie și Geologie a Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, Parcul Natural Văcărești din București și Muzeul de Mineralogie din Baia Mare au organizat diferite manifestări în locații din întreaga țară pentru a puncta acest eveniment global, sub denumirea de Săptămâna Geologiei.

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” a pregătit pentru perioada menționată, împreună cu Sucursala Baia Mare a SGR, o serie de activități și evenimente menite să atragă publicul băimărean și nu numai, către geologie și celelalte științe ale Pământului.

În zilele de 23, 24, 25 și 26 octombrie, cu începere de la orele 10:00 și 15:00 au fost proiectate la sediul Muzeului filme cu tematică de științele naturii. La aceste proiecții au participat grupuri de elevi de la diferite instituții de învățământ din județul Maramureș și din alte județe din țară precum Cluj, Alba, Bihor, Satu Mare, Sibiu, Mureș și Neamț.

Marți, 23 octombrie, de la ora 10:00, elevii clasei a IX-a ai Colegiului de Arte din Baia Mare, de la specializarea arhitectură și design au organizat la sediul Muzeului un workshop cu titlul „Minerale inspiraționale”, în cadrul căruia, fiecare dintre ei a creat schițe bazate pe formele mineralelor din expoziția permanentă.

Joi, 25 octombrie, la ora 12:00, a fost deschisă expoziția temporară „Prelucrarea pietrei – de la meșteșug la artă”, expoziție organizată în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Expoziția va fi prezentă la sediul Muzeului până în februarie 2019 și prezintă o serie de artefacte din piatră de tipul uneltelor, armelor și obiectelor de artă.

Tot în data de 25 octombrie a fost organizat în intervalul orar 12:00-14:00, atelierul „Mineralele – de la substanțe naturale la utilizări” în cadrul căruia au participat studenți din anul II de la specializarea Ingineria mediului, din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Cu această ocazie au avut parte de un ghidaj detaliat și au aflat despre multiplele utilizări ale mineralelor și rocilor.

Pentru această săptămână a mai fost programată o aplicație de teren, în data de 27 octombrie, la aria naturală protejată Rezervația Fosiliferă Chiuzbaia, care, din păcate a fost amânată datorită condițiilor meteo nefavorabile.

Numărul total de vizitatori la sediul Muzeului de Mineralogie din această săptămână a fost de 876, iar până în momentul de față, această lună se dovedește a reprezenta un nou record pentru luna octombrie, comparativ cu anii anteriori. Până în prezent, recordul pentru luna octombrie l-a deținut anul 2017, când s-a înregistrat un număr de 2802 vizitatori, iar în anul 2018, până în data de 30 octombrie s-au înregistrat deja 3019 vizitatori.

Ne bucurăm nespus atât pentru recordul de vizitatori al lunii octombrie cât și pentru faptul că Săptămâna Geologiei a atras un număr atât de mare de persoane interesate, aspecte care ne întăresc convingerea că publicul este deschis spre acest gen de evenimente și dornic să participe la acțiunile organizate de Muzeu. Astfel, pentru edițiile din anii viitori ne propunem să demarăm și mai multe activități atât pe teren cât și la sediul Muzeului, activități interactive care să permită implicarea persoanelor interesate și prin care să promovăm importanța geologiei în viața de zi cu zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *