The Munich Show – World of Minerals, Gems, Jewellery & Fossils 2018

Expoziţia mineralogică  “The Munich Show – World of Minerals, Gems, Jewellery & Fossils”, cea mai amplă şi importantă manifestare anuală, europeană de acest gen, s-a desfăşurat la Munchen, Germania, la sfârşitul lunii octombrie (26-28.10.2018).  În acest interval, sute de expozanţi au etalat mii de exponate dedicate lumii minerale, în 4 secţiuni, Lumea Minerală, Pietre preţioase, Bijuterii şi Fosile, unde, au fost prezentate cele mai frumoase şi valoroase colecţii de talie europeană şi internaţională.

Din partea Muzeului nostru a fost desemnată dna muzeograf Fodor Elisabeta Ana, şef Secţie Mineralogie, pentru a participa la acest eveniment de amploare în vederea informării despre mineralele şi paragenezele zonei Băii Mari, mineralele şi paragenezele altor perimetre similare cu ale zonei noastre (Bulgaria, Trepca, China) și despre mineralele formate în alte domenii decât cel hidrotermal, despre fosile, despre mineralele prelucrate pentru ambient, cât şi cele folosite la confecţionarea diferitelor bijuterii.

20181026_133756

Secţiunea de Mineralogie a fost găzduită în 3 mari hale, unde ofertanţii şi-au prezentat produsele în cele mai diferite moduri: vitrine mai mari sau mai mici, etajere rotative sau direct pe mese. Oferta a fost foarte variată. S-au putut urmări clasele de minerale, formele cristalografice deosebite ale mineralelor, mărimile spectaculoase (lungime de până la 3m/cristal şi grosime de 70 cm/cristal), culorile foarte nuanţate ale lor, dar şi varietatea zonelor geografice: India, Nepal, Texas, China, Australia, Indonezia, Madagascar, Birmania, Bolivia, Peru, Maroc, Japonia, Mexic, Rusia, Brazilia, Pakistan, Franţa, Germania, Ungaria, România, Italia, Trepca (lângă Kosovo), Elveţia, Belgia, Ucraina.

În cadrul secţiunii de Mineralogie au existat zone special amenajate cu piesele cele mai scumpe, arajate în vitrine foarte frumoase. De exemplu: Colecţia Saphira a prezentat cele mai scumpe eşantioane, ele având următoarele preţuri: 56.000 euro – eşantion de Topaz, provenit din Birmania, 49.000 euro – eşantion de Turmalină provenit din Siberia,  47.500 euro – eşantion de Aur provenit din Brazilia .

Marii colecţionari de minerale şi-au pus în valoare piesele în vitrine cu iluminări speciale. Unele nume deja sunt cunoscute de ani de zile, cum ar fi: Anton Watzl, Saphira, Grosmann Mineralien, Weinrich Minerals.Inc., Wendel Minerals, Marcus, Budil, Alain Martaud Mineraux.

În zonele centrale ale halelor au existat expoziţii tematice: calcitul, sulful, aurul, berilul, titanul, siliciul,etc. Prezentarea lor s-a făcut atât pe panouri explicative (o descriere sumară, utilitatea lor, depozitele cele mai frecvente, mineralele care conţin acest element) cât și în vitrine, unde s-au prezentat cele mai spectaculoase minerale cu conţinut de calcit, aur, argint, fier, etc.

Dacă majoritatea exponanţilor s-au axat pe prezentarea mineralelor „la modă”, un pavilion a atras privirile prin expunerea de minerale clasice, expuse pe clase mineralogice, cu sistemele de cristalizare realizate din material lemnos şi expuse cele mai reprezentative eșantioane din toate ţările (România a fost reprezentată cu eşantioane din zona Baia Mare – Sferă de calcit alb-Baia Mare, Aur – Cavnic, Ametist cu marcasită – Cavnic, Scheelit cu cuarţ – Baia Sprie), Roşia Montană cu aur, Alba cu hesit şi aur, Baia de Arieş cu aur, Săcărâmb cu nagyit, Roşia Montană cu aur.

Universităţile din toate părţile Germaniei au participat cu diverse conferinţe şi simpozioane și cu materiale publicitare (reviste, calendare, cărţi de specialiate, etc).

Aşa numitele standuri „Prietenii muzeului” au avut succes, prin participarea exclusivă a pensionarilor, care au colectat ei înşişi mineralele din locurile unde au călătorit pe parcursul vieţii lor.

Activităţile organizate pentru copii şi tineri au avut mare căutare: recunoaşterea mineralelor, cioplirea lor, studirea durităţii lor, etc. Workshopurile organizate pentru tineri în vederea realizării de geoturism, au atras în fiecare zi foarte mulţi participanţi.

Muzeul, fiind o instituţie culturală, pe lângă funcţia de dezvoltarea patrimoniului, trebuie să se preocupe şi de partea didactică. Astfel, exemplele vizionate în cadrul Bursei  pot constitui un punct de plecare pentru diversificarea acestor acte culturale în special pentru copii şi tineri.

O apariţie impunătoare şi interesantă (prin modul de expunere deosebit)  a fost prezenţa unui pterozaur zburător, Dracula, cu dimensiunea de peste 5 m,  greutatea mai mare de o jumătate de tonă şi anvergura aripilor mai mare de 12 metri,  descoperit în anul 2009 de geologul Matyas Vremir,  în Transilvania (Sibiu), cu o vârstă de 66 milioane de ani.

De mare interes au fost și standurile cu utilajele de prelucrare a mineralelor, a diverselor obiecte necesare activităţii de teren (ciocan geologice, lupe, etc), precum şi cu produse necesare realizării expoziţiilor (suporţi, ambalaje, etc.).

Prin această deplasare s-a urmărit promovarea Muzeului şi a judeţului Maramureş pe plan european şi internaţional. Aici este locul în care se poate lua pulsul bursei de minerale, condiţie necesară pentru derularea corectă a  activităţii de achiziţie în urma evaluării cantitative şi calitative a eşantioanelor aduse la Muzeu spre expertizare.

De asemenea s-a urmărit identificarea unor eşantioane descrise pentru prima oară în regiunea Baia Mare, în special a celor care ne lipsesc din colecţie. Din păcate la această ediție aceste minerale nu au fost prezente.

Expoziţia “The Munich Show – World of Minerals, Gems, Jewellery & Fossils”,  este una din ocaziile în care  Muzeul, prin reprezentanţii săi, poate lua pulsul pieţei libere din domeniul mineralogiei, atât la nivel european, cât şi la nivel mondial.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *