Academicianul Gheorghe Udubașa – cercetător al geologiei Maramureșului

Udubasa Gheorghe

La 2 martie 2019 (la vârsta de 80 de ani), ne-a părăsit academicianul Gheorghe Udubașa, o personalitate a geologiei europene, un reper profesional și moral pentru întrega comunitate geologică.

Născut la Ocnele Mari – Vâlcea pe 8 septembrie 1938, Udubașa a absolvit, cu diplomă de merit, Facultatea de Geologie-Geografie a Universității București, în anul 1960. Fiind un student strălucit, a fost repartizat la Institutul de Geologie-Geografie al Academiei Române, unde a lucrat până în anul 1970, când a primit o bursă Humbold și a devenit cercetător asociat la Universitatea din Heidelberg – Germania.

Revenit în țară în 1972, a lucrat la Institutul Geologic al României ca cercetător științific, șef de secție, director științific și director general. 17 ani a fost director al Institutului Geologic!

De asemenea, a lucrat ca expert tehnic în Cuba, a fost profesor universitar invitat la Universitatea Stellenbosch din Africa de Sud, profesor asociat la Universitatea de Nord din Baia Mare și la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității București.

G. Udubașa are titlul de doctor în științe naturale al Universității din Heidelberg din anul 1972, obținut cu calificativul „summa cum laude”.

A fost lector-invitat la Bratislava, Bor, Beijing, Marburg, Johannesburg, Pretoria și Stellenbosch.

Este membru fondator și președinte al Societății Mineralogice a României, membru al Societății Geologice a României, precum și al altor societăți de profil din România și din străinătate. Este membru de onoare al Societății Mineralogice a Ucrainei și al Societății de Geologie Economică a României.

Acad. G. Udubașa a fost evaluator de granturi al Academiei Române, al Academiei Cehe de Științe, evaluator de proiecte științifice NATO.

Din anul 1999, a fost conducător de doctorate. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1996 și membru titular în anul 2017. În anul 1983, a fost distins cu Medalia „Meritul Științific”, iar în 1995 și 2011, a primit premiul „Ludovic Mrazec” al Academiei Române. Președintele României l-a decorat în 2000 cu Ordinul Național „Serviciul Credinciosîn grad de Cavaler.

G. Udubașa este recunoscut ca unul dintre marii mineralogi și metalogeniști ai României. În țară, a identificat un mare număr de minerale, unele reprezentând prime semnalări în țară sau în Europa. Între acestea, se află o serie de minerale din Munții Țibleș. A argumentat caracterul tectogen, legat de forfecare al unor mineralizații aurifere localizate în roci metamorfice. A contribuit la cunoașterea metalogenezei zonelor Borșa, Coranda-Hondol din Munții Metaliferi, Leaota, Răzoare.

Numele academicianului Udubașa este legat strâns și de progresele cunoașterii geologiei județului Maramureș. Domnia sa a adus contribuții importante în descifrarea structurii geologice și metalogenetice a Masivului Țibleș, la studiul mineralizațiilor de mangan de la Răzoare, la cunoașterea mineralizațiilor de la Toroiaga, a plumozitului de la Herja, Baia Sprie și Săsar, a calcitului negru de la Dealul Crucii.

A scris 9 cărți și peste 200 de articole științifice.

Doctorul Udubașa a abordat și domenii conexe geologiei cum ar fi protejarea mediului, muzeografia.

Am fost coleg de facultate cu Gigi Udubașa – așa cum îi spuneam la vremea studenției – și mi-l amintesc ca un student sârguincios și foarte modest. L-am cunoscut și mai bine în anii 1978-1979, când a lucrat la IPEG Maramureș, pentru organizarea Laboratorului de Mineralogie. A fost o minte luminată, enciclopedică, un bun sfătuitor, gata oricând să te ajute în rezolvarea unei probleme.

Academicianul Udubașa a contribuit la creșterea prestigiului Universității de Nord Baia Mare prin cursurile sale elevate. Ca membru în Consiliul Științific, a participat la orientarea activității Muzeului de Mineralogie din Baia Mare. A susținut Filiala Baia Mare a Societății Geologice a României, prin prezența activă la toate simpozioanele pe care aceasta le-a organizat.

A fost, într-un fel, un reprezentant al Maramureșului în forul academic. De câte ori aveam nevoie să fim sprijiniți de academie în desfășurarea manifestărilor științifice sau în stabilirea relațiilor de colaborare științifică cu specialiști din alte țări, apelam la doctorul Udubașa.

Prin realizările sale, academicianul Gheorghe Udubașa se alătură marilor geologi români Ludovic Mrazec, Gh. Macovei, Grigore Răileanu, Haralambie Savu, Iosif Bercia, Dan Rădulescu, Marcian Bleahu – care au condus Institutul Geologic.

Și pentru Maramureș, Gheorghe Udubașa rămâne ca unul dintre cei mai de seamă cercetători ai structurii sale geologice.

Geolog Oscar Edelstein

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *