Vernisaj de succes

20190228_132437Joi, 28 februarie 2019, la ora 13.00 a fost deschisă oficial, la Muzeul Orașului Oradea, cu sediul în Cetatea Oradea, expoziția „Zestrea minerală a Maramureșului” organizată de Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare în colaborare cu muzeul orădean. Au fost prezente aproximativ 40 de persoane, specialiști în domeniul științelor naturale și cadre didactice, iubitori ai mineralelor, prieteni ai muzeului, precum și un grup de studenți de la Secția de Jurnalistică a Universității din Oradea.

În deschiderea vernisajului a luat cuvântul domnul director adjunct dr. Ionuț Ciorba, care a vorbit despre faptul că pentru Muzeul Orașului Oradea este o premieră organizarea unei expoziții a căror exponate nu sunt „creații umane” ci sunt  „rodul creației naturii”. A mai vorbit despre speranța de a colabora cu Muzeul nostru și pe viitor, iar în încheiere a făcut referire la faptul că această expoziție este deschisă în ajunul zilei de 1 martie, oferind, simbolic, doamnelor și domnișoarelor un „buchet” de „flori de mină”.

În continuare a luat cuvântul directorul Muzeului Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, d-nul conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, care a început prin a-și exprima bucuria de a organiza în premieră o expoziție în municipiul Oradea. În continuare a vorbit despre instituția al cărei director este și despre fondatorul acesteia precizând că: ”aşa de frumos caracteriza Victor Gorduza Muzeul de Mineralogie, un «buchet» din flori de mină, din care am desprins câteva «petale» şi le-am adus publicului orădean cu mare drag, sub forma acestei expoziţii pe care am botezat-o „Zestea minerală a Maramureşului”.  Printre altele s-a referit și la valoarea patrimoniului muzeal deținut, care este binecunoscută pe plan național și internațional, datorită organizării de-a lungul timpului a numeroasele expoziţii în țară și străinătate, mai precis 137 de expoziții. A amintit despre zona de proveniență a patrimoniului, nord-vest-ul  României, o zonă minieră foarte importantă, de unde au fost recoltate toate eșantioanele minerale deținute de Muzeul nostru, mai precis de la minele: Cavnic, Herja, Baia Sprie, Nistru, Ilba, Săsar, Valea Roşie sau din Munţii Ţibleşului. Apoi s-a referit la unicitatea multora din exponate și a descris cele mai importante piese, subliniind calitățile estetice deosebite ale florilor de mină maramureșene. În final, a mulțumit conducerii muzeului gazdă, echipei băimărene care s-a ocupat de organizarea expoziției și publicului prezent.

Ulterior doamna Angela Lupşea, directorul Muzeului Oraşului Oradea, a mulţumit directorului Muzeului de Mineralogie, Ioan Denuţ, pentru că  „a avut curajul și încrederea de-a încredinţa aceste flori de mină unui colectiv atât de tânăr” şi și-a exprimat speranța că „această expoziţie să reprezinte începutul unei fructuoase colaborări”.

Expoziţia „Zestrea minerală a Maramureșului” poate fi vizitată până la data de 20 august, în Cetatea Oradea, în spațiile expoziționale ale Muzeului Orașului Oradea, din P-ța Emanuil Gojdu nr. 39-41, între orele 9 – 17, de marți până duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *