Prelegere despre cutremurele din România

hartaro cutremure

 

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea bruscă de energie acumulată în rocile din interiorul Pământului, care se transmite sub formă de unde seismice către suprafață.  Cutremurele din România de origine tectonică se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi de sub 60 km) sau la adâncimi intermediare (între 60 și 200 km).

Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din București, România este o ţară cu potenţial seismic ridicat. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

Pe ce se bazează aceste afirmaţii? Principala dovadă e reprezentată de evidenţa cutremurelor ce au avut loc până în prezent şi de efectele lor.

 

În data de 9 iunie, de la ora 17:00 avem plăcerea de a vă invita, să luați parte la  prelegerea on-line, susținută de d-nul dr. Mircea Radulian, cu tema:

„Cutremurele din România: caracteristicile lor și impactul asupra societății”.

Pentru a vă putea conecta la întâlnire utilizați următoarea adresă:

https://zoom.us/j/5637880032?pwd=MW1oTklpWm83ck1Mbm5RS1lRUzVEZz09 Meeting ID: 563 788 0032 folosind următorul password: 0kxm9F

sau urmăriți prelegerea live pe Facebook utilizând link-ul:

https://www.facebook.com/BBTEGeo/

Dr. Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) este absolvent al Facultății de Fizică, Universitatea Bucureşti, specializarea fizica Pământului şi a atmosferei și doctor în fizică din anul 1999.

A activat ca fizician la INCDFP, secretar ştiinţific la INCDFP (1990-1994), şef al Laboratorului de seismologie (1992-1994), preşedinte al Consiliului Ştiinţific al INCDFP (1996-2000), director ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (din 2000). A beneficiat de burse de studiu și stagii de lucru în Rusia, Franța, Italia, Germania, SUA, a fost implicat în 32 de proiecte naționale și internaționale și a publicat 5 cărți și peste 230 de articole în reviste de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *