Expoziție la țărmul Mării Negre

IMG_20200715_162326

 

În această perioadă, când spunem Marea Neagră ne gândim la vacanță, relaxare. Pentru echipa muzeului nostru de organizare a expoziției naționale itinerante ”Minerale și asociații minerale din România” a reprezentat o săptămână de muncă intensă, pentru a transfera expoziția amintită de la Tulcea (din deltă deci) la Constanța (la malul mării). Ne bucurăm că, iată, am ajuns la cea de-a șasea localitate în care va putea fi vizitată (după Baia Mare, București, Cluj-Napoca, Galați și Tulcea), ceea ce denotă interesul deosebit pe care îl suscită tema și calitatea demersului cultural.

Beneficiind de o locație privelegiată, alături de prestigioasele colecții ale Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța și de o perioadă în care afluxul de turiști este unul generos, expoziția noastră va avea un grad de vizibilitate și un impact maxime asupra mediului cultural național. Avem convingerea că vizitatorii, a căror așteptări inițial se vor îndrepta spre istoria devenirii umane din zonă, vor fi plăcut surprinși să constate că există și o istorie, pe cât de fascinantă pe atât de estetică, a mineralelor din România. Este prima expoziție (din cele 195 organizate de-a lungul timpului) pe care muzeul nostru o vernisează la Constanța și a doua colaborare cu instituția de cultură constănțeană, după aceea care s-a finalizat în Baia Mare cu expoziția temporară ”Prelucrarea pietrei – de la meșteșug la artă” deschisă în perioada 15 octombrie 2018 – 20 februarie 2019.

Deschiderea oficială a expoziției a avut loc joi, 16 iulie, la ora 12.00,  în sala Ovidius din cadrul Muzeului din Constanța. În condițiile pandemice actuale, a fost prezent un număr limitat de persoane ce au respectat reguluile de distanțare impuse. Expozantul, Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza”, prin curatorul colecției, muzeograf Sorin Prisăcariu, a prezentat, pentru început, colaborarea instituțională excelentă dintre cele două entități culturale. A reamintit partenerii fără de care nu ar fi fost posibilă expoziția: Universitățile din București, Cluj-Napoca și Iași și Muzeul Național de Geologie și, nu în ultimul rând, aportul financiar al Administrației Fondului Cultural Național. În continuare, a prezentat structura și conținutul expoziției, explicând criteriile muzeologice și științifice ce au stat la baza organizării sale, subliniind caracterul profund național al demersului cultural ce etalează, pe de o parte mineralele descoperite și descrise pentru prima oară în lume de pe spațiul nostru național, iar pe de alta, valoroase și mai surprinzătoare asociații minerale românești, unele dintre ele extrem de rare pe plan internațional.

Așadar, dacă sunteți sau nu în vacanță la Constanța, nu ezitați să vizitați expoziția – eveniment deschisă în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie care va funcționa până la 13 octombrie 2020. Suntem siguri că nu veți regreta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *