Muze minerale

P1040298Ieri, 7 martie 2023, începând cu orele 12.00, la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a avut loc vernisajul Expoziției temporare Minera(i)logic, realizată în colaborare cu Colegiul de Arte Baia Mare. Exponatele – în număr de 26 de piese, pline de culoare, care fac obiectul acestei expoziții, reprezintă o reinterpretare artistică a „florilor de mină”, în viziunea originală a elevilor clasei a IX-a B, coordonați de profesor Mirela Stan, șeful catedrei de Arte Plastice.

În deschiderea evenimentului, printr-un scurt moment cultural artistic, ne-au încântat, prin talentul lor, elevii Rozenbaicher Francesca (prof. coord. Felix Katoka) și Kovacs Rares (prof. coord. Maria Pocol), din clasa a XI-a A, care au interpreta la flaut, compozițiile muzicale „Always with me – spirited away”de Yumi Kiruma, „Changing season” de Casmond Chew și „The flower duet”de Leo Delibes.

Prezentarea expoziției a fost deschisă de către domnul conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, director al Muzeului. Acesta a vorbit despre diversele categorii de atribute pe care mineralele le au – cele cu calități estetice deosebite, expuse în muzee, încântă privirile vizitatorilor, cele care au o valoare de întrebuințare, intrând în categoria substanțelor minerale utile, le regăsim în majoritatea bunurilor materiale care ne înconjoară și fac parte din viața noastră de zi cu zi și, nu în ultimul rând, minerale sunt surse de inspirație – muze, pentru artiști consacrați sau artiști în devenire, ca și creatorii pieselor expuse. În final, a făcut referire la colaborarea fructuoasă și îndelungată dintre Muzeul de Mineralogie și Colegiul de Arte din Baia Mare, materializată nu numai în organizarea de expoziții, dar și alte evenimente, precum spectacole și activități educaționale.

Doamna profesor Mirela Stan a expus tehnica de realizare a acestor exponate. Din multitudinea de materiale care pot fi utilizate ca „materie primă” în sculptură, pentru această expoziție a fost ales buretele, care ulterior a fost modelat, cu mult talent și ingeniozitate, de către elevi.

În încheiere, domnul profesor dr. Dorel Topan s-a arătat plăcut surprins de culorile inedite care dau „viață” acestor exponate. S-a adresat publicului, și cu precădere elevilor prezenți la acest eveniment, subliniind importanța adaptării lor la o cât mai mare varietate a spațiilor expoziționale.

Vă așteptăm să vizitați această expoziție până la finele lunii mai, anul curent!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *