Hora de la Prislop – ediția 51

HP6În perioada 19 – 20 august 2023 s-a desfășurat, în mirificul peisaj al Pasului Prislop, ce separă Munții Rodnei de cei ai Maramureșului, deja tradiționalul eveniment cultural interjudețean (ajuns deja la a 51-a ediție) „Hora de la Prislop”. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Orașului Borșa.

 Alături de meșteri populari, ateliere demonstrative şi interactive de fierărit, țesut sau olărit, ca și la ediția precedentă, au fost prezente și instituțiile culturale aflate în subordinea Consiliului Județean Maramureș. Desigur, nu putea să lipsească Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”, care, în cadrul spațiului special amenajat, a prezentat coordonatele culturale ale instituției. Au fost reprezentate, prin intermediul unor eșantioane specifice cele patru colecții ale muzeului: roci, fosile, minereuri și minerale (flori de mină). Chiar dacă exponatele au fost de natură didactică, evitându-se cele cu valoare patrimonială (pentru a nu le expune inutil la vulnerabilități de securitate), acestea au trezit vizibil interesul vizitatorilor. Cei mai tineri dintre ei au fost vizibil atrași de workshop-ul organizat la stand, ce a constat, în principal, din observații la microscop, a unor microfosile sau al unor roci în secțiuni subțiri.

Am avut onoarea și plăcerea, de a fi vizitați de oaspeți de seamă ai politicii românești, printre care fostul premier al României și actualul președinte al Senatului, domnul Nicolae Ciucă, președinți de consilii județene, cum ar fi domnii Gheorghe Flutur, Emil Radu Moldovan sau gazda evenimentului, Ionel Bogdan. Interesul de care au dat dovadă față de instituția noastră denotă încă odată, dacă era nevoie, unicitatea și ineditul ofertei noastre culturale.

Considerăm că acest eveniment a fost, la fel ca și ediția precedentă aniversară, un minunat prilej pentru promovarea culturii, pentru o mai bună vizibilitate a instituțiilor ce au ca obiectiv aducerea publicului larg în sfera muzeală.

Mulțumim tuturor celor care au vizitat standul Muzeului de Mineralogie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *