Participare la XIth International ProGEO Symposium

01XIth International ProGEO Symposium a fost organizat de către Geoparcul aspirant Charnwood Forest în colaborare cu International Association for the Conservation of Geological Heritage (ProGEO). Simpozionul s-a desfășurat în perioada 9-11 octombrie 2023 în localitatea Loughborough din Marea Britanie, dar au fost excursii pre și post-simpozion, la care doritorii au putut participa. Asociația ProGEO este o organizație afiliată IUGS (Uniunea Internațională de Științe Geologice) și membră a IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii). În cadrul acesteia își desfășoară activitatea practicieni în conservare și specialiști din toate tipurile de geoștiințe, care sunt implicați în geoconservare ca planificatori, manageri și interpreți de geopatrimoniu, în studii geologice, ca și curatori de muzee, cercetători și educatori.

La această prestigioasă și unică manifestare internațională (din domeniul patrimoniul geologic) au participat peste 120 de specialiști, din 26 de țări de pe întreg mapamondul, de la diferite categorii de instituții (muzee, universități, institute de cercetare, agenții naționale și internaționale, administrații de arii naturale protejate, ONG-uri etc.), care activează în domeniul protecției și conservării patrimoniului geologic. Printre instituțiile de la care au fost participanți amintim: Institute of Geonics of the Czech Academy of Sciences (Cehia); University of Lille (Franța); University of Wrocław (Polonia); Geological Survey of Brazil; University of Minho, Braga (Portugalia); Instituto de Geología, UNAM (Mexic); NatureScot (Marea Britanie); University of Zagreb (Croația); Natural England (Marea Britanie); Institute of the Republic of Slovenia for Nature Conservation (Slovenia); Geological Survey of Finland; The University of Tasmania (Australia); GeoEcoMar (România); Oxford University (Marea Britanie); University of Otago, Dunedin (Noua Zeelandă); British Geological Survey; Memorial University of Newfoundland (Canada); University of São Paulo (Brazilia); Università degli Studi di Milano (Italia); Universidad Autónoma de México (Mexic); University of Oulu (Finlanda); EAFIT University, Medelin (Columbia); Moulay Ismail University of Meknes (Maroc); University of the Basque Country (Spania).

În programul Simpozionului au fost incluse un număr de 47 de prezentări orale și 39 de postere, împărțite în 11 sesiuni, pe parcursul celor 3 zile dedicate manifestării. România a fost prezentă la acest Simpozion cu 8 lucrări (6 postere și 2 prezentări orale), susținute de specialiști de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare GeoEcoMar București, Universitatea din București, Geoparcul „Țara Hațegului”, Centrul Universitar Nord din Baia Mare și Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

La sesiunea de postere din data de 10 octombrie 2023 au fost prezentate, de către autorii principali, cele două lucrări cu care instituția noastră a participat la Simpozion: Geoheritage of the Neogene Gutâi Volcanic Zone (Eastern Carpathians) as a key factor in the statement of a Geopark in the NW of Romania, autori: Marinel Kovacs, Ioan Denuț și Natural protected areas of geological interest from the Maramureș County (NW part of Transylvania, Romania), autori: Ioan Denuț, Marinel Kovacs, Ioan Liviu Bereș, Alexandra Sîngeorzan.

Excursia de teren pre-Simpozion a avut loc duminică (8 octombrie) la geositurile din Black Country UNESCO Global Geopark. Această activitate a fost o introducere în geologia, patrimoniul minier și paleontologia Geoparcului Global UNESCO Black Country și s-a pus accentul pe explorarea punctelor importante ale geologiei din Paleozoic și Mezozoic și asupra rolului său important în Revoluția Industrială. Dintre obiectivele vizitate menționăm: The Archives and Local History Center, Dudly; Dudley Canal & Tunnel Trust; Wrens Nest National Nature reserve; Saltwells National Nature reserve; Blue Rock Quarry; Barr Beacon Quarries & Viewpoint.

În ziua a doua, avut loc și o excursie intra-simpozion, în data de 10 octombrie, la Bradgate Park, din cadrul Charnwood Forest Geopark. Drumeția a fost o oportunitate de a vedea o selecție a numeroaselor litologii din Geoparc și a provocărilor complexe pentru geoconservare pe care acestea le prezintă. Au avut loc discuții despre strategii inovatoare de management al patrimoniului, de conservare și interpretare a acestuia.

Scopurile delegației au fost atinse: s-au prezentat cele două lucrări științifice la sesiunile programate de către organizatori și au fost purtate discuții cu instituții de cultură din Anglia în vederea unor posibile viitoare colaborări expoziționale și schimburi de eșantioane minerale.

Suntem deosebit de mândrii și satisfăcuți, pentru că am putut reprezenta Maramureșul și România, la o atât de importantă conferință internațională. Am cunoscut și am avut convorbiri cu mulți specialiști pe patrimoniu geologic din lume, împărtășind din experiența acestora, am văzut la ce nivel ne situăm noi ca țară, din perspectiva abordărilor la nivel internațional în acest domeniu și am învățat multe lucruri legate de gestionarea geositurilor și geodiversității, pe care ne vom strădui să le implementăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *