Un nou vernisaj pentru ”Zestrea minerală a României”

IMG_20231020_130712După cum menționam și cu alte ocazii, prin care expoziția națională „Zestrea minerală a României” a fost itinerată în diferite locații, acest proiect cultural are o notorietate din ce în ce mai mare, bucurându-se de aprecierea deosebită a publicului vizitator. Dând curs cererii de colaborare, lansată de Departamentul de Geologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, am fost deosebit de onorați de a organiza această expoziție temporară, în spațiile expoziționale ale de Muzeului de Mineralogie a Universității. Evenimentul face parte dintr-o serie ce este dedicată aniversării a 10 ani, de la înființarea Direcției Patrimoniu Cultural Universitar, departament cu rezultate notabile în mediul muzeal românesc.

Cel de-al cincisprezecelea vernisaj, al expoziției menționate, s-a desfășurat vineri, 20 octombrie 2023, cu începere de la ora 13, la Muzeul de Mineralogie a Universității și s-a bucurat de o prezență deosebită, atât din cadrul staff-ului instituției de învățământ cât și al publicului. Din partea gazdelor, domnul conferențiar dr. Nicolae Har, directorul Departamentului de Geologie și domnul cercetător științific dr. Marius Ioan Eppel, șeful Serviciului Muzee, în luările lor de cuvânt, au subliniat colaborările deosebit de fructuoase dintre instituțiile noastre, concretizate atât sub forma unor expoziții deschise în Baia Mare și Cluj-Napoca, dar și sub aspectul cercetării științifice. Toată lumea a fost de acord că, cooperarea instituțională a devenit deja o tradiție, iar ca orice tradiție de succes, merită continuată și dezvoltată. Doamna ing. geol. dr. Luminița Vlăzan, custodele Muzeului de Mineralogie, a remarcat contextul expozițional deosebit, colecția de la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare fiind completată de una proprie, provenind din patrimonial universitar. Din partea instituției noastre, curatorul expoziției, domnul ing. geol. Sorin Prisăcariu, șef al Secției de Mineralogie, a făcut o scurtă descriere a exponatelor, a criteriilor de selecție și a țelurilor urmărite prin acest proiect cultural. A încheiat, în aceeași notă dominată de optimism, prin care se dorește continuarea colaborărilor dintre cele două entități, pe multiple planuri.

Expoziția poate fi vizitată la Cluj-Napoca, la Muzeul de Mineralogie a UBB, str. M. Kogălniceanu nr. 1, până în data de 16.02.2024. Ea va putea fi admirată la pachet cu multitudinea de exponate ale expoziției de bază universitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *