2023 – un nou record de vizitatori

Doc5_page-0001 (2)Proiectele desfășurate în anul 2023, primul an integral post-pandemic, demonstrează indubitabil că activitatea Muzeului de Mineralogie a reintrat pe făgașul normal, mai mult decât atât, cifrele, ce vor fi prezentate în continuare, fiind nu numai comparabile cu cele pre-pandemice, dar în cele mai multe cazuri superioare, constatare ce face din anul recent încheiat unul de top.

Cel mai important rezultat, cu care ne mândrim, este stabilirea unui nou record de vizitatori, precedentul, ce a rezistat un număr de 6 ani, aparținând anului 2016. Începutul de an a fost unul promițător prevestind acest succes, în primele trei luni înregistrându-se noi recorduri lunare, au urmat trei luni deosebit de fructuoase, apoi luna octombrie cu un nou record, astfel că, la final de an, am contabilizat 32.860 de vizitatori. Cu certitudine acest nou record se datorează atât grupurilor de elevi care ne-au vizitat dar și numărului mare de evenimente culturale organizate sau la care am participat, în număr de 33, din foarte multe categorii: vernisaje expoziționale, manifestări științifice, activități educaționale, evenimente cultural-artistice, drumeții în natură, conferințe și lansări de carte, multe dintre acestea fiind ocazionate de celebrarea unor evenimente anuale, precum: Ziua Internațională a Pământului, Ziua Internațională a Muzeelor, Noaptea Europeană a Muzeelor, Ziua Copilului, Ziua Mondială a Mediului, Ziua Internațională a Geologilor, Noaptea Europeană a Cercetătorilor sau Ziua Internațională a Geodiversității.

Numărul de expoziții temporare organizate în anul 2023 a fost de 11, dintre care 5 în țară (Oradea, Arad, Cavnic, Sighetu Marmației și Cluj-Napoca) și 6 la sediul instituției. Din acest punct de vedere, un singur an a fost mai bogat decât cel raportat și anume anul 2019, care de altfel deține și recordul de expoziții temporare organizate. Pe lângă tematicile clasice (mineralogice) abordate și  mobilizarea de a de a duce în cel de al cinci-lea an itinerarea celui mai important proiect expozițional „Zestrea minerală a României”, am reușit organizarea, în colaborare, a unor expoziții cu tematici inedite, precum lămpile de mină sau mineralele din telefoanele mobile.

Cercetarea științifică este un alt domeniu în care raportarea pentru anul 2023 este una bogată: am reluat, prin cea de-a VI-a ediție, organizarea Simpozionului Științific Național „Patrimoniul natural”, am organizat un Workshop intitulat „Perspective privind înființarea Geoparcului Munții Gutâi” și am participat, în premieră, la una dintre cela mai prestigioase manifestări științifice internaționale „XI-th International ProGEO Symposium”, referitoare la conservarea patrimoniului geologic, în Marea Britanie. La aceste manifestări științifice, specialiștii Muzeului au prezentat 5 lucrări, concretizate prin publicarea a 5 abstracte, la care se adaugă un articol in extenso, publicat în Buletinul Științific al Centrului Universitar Nord din Baia Mare. Nu în ultimul rând, anul 2023 mai înregistrează o premieră, și anume, apariția primului număr al revistei „Patrimoniul natural”, editată de Muzeul nostru.

Primul eveniment al anului 2023, organizat în data de 26 ianuarie, a fost reprezentat de o ședință publică festivă a Societății Geologice a României, dedicată aniversării a 70 de ani de viață a domnului conf. univ. dr. geolog Marinel Kovacs – membru, fost președinte și actual vicepreședinte al Sucursalei Baia Mare. La această ocazie festivă, un număr semnificativ de participanți au dorit să îi fie alături domnului Kovacs. Printre aceștia s-au numărat membrii SGR, foști colegi de la IPEG Maramureș, foști colegi de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, colaboratori în cercetări științifice din țară și străinătate, precum și prieteni și colaboratori din domeniile cultural și politico-administrativ.

Luna februarie a adus și primul vernisaj expozițional al anului, pentru Expoziția temporară „Zestrea minerală a României”. Expoziția, ajunsă în cel de-al cincilea an de itinerare, a fost depanotată de la Muzeul Orașului Oradea, unde a funcționat în perioada octombrie 2022 – februarie 2023 și transportată  la Complexul Muzeal Arad, unde a fost panotată, în cadrul Muzeului de Științe Naturale, și vernisată la data de 10 februarie. Evenimentul a făcut parte dintre manifestările organizate de către Complexul Muzeal Arad, pentru a celebra cei 130 de ani de existență.

Debutul primăverii, luna martie, a reprezentat momentul de deschidere a Expoziției temporare Minera(i)logic” la sediul Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare. Realizată în colaborare cu Colegiul de Arte Baia Mare, prin intermediul celor 26 de exponate pline de culoare, expoziția a reprezentat o interpretare artistică inedită a „florilor de mină”. Această perspectivă originală a fost realizată de către elevii clasei a IX-a B, sub îndrumarea prof. Mirela Stan, șeful catedrei de Arte Plastice.

Luna martie a avut un puternic caracter artistic, în această perioadă fiind organizate la sediul Muzeului recitaluri de muzică și poezie și spectacole de teatru. Primul eveniment, dedicat Zilei Internaționale a Poeziei, a fost compus din două părți. În prima parte a avut loc un recital de muzică și de poezie susținut de Cenaclul cultural „Voci eminesciene” și Corul „Voci eminesciene”. În a doua parte a evenimentului s-a jucat spectacolul de teatru „Pietre care vorbesc … pietre care cântă”, în realizarea Teatrul ARARAT Baia Mare. Spectacolul, special conceput pentru promovarea patrimoniul mineralogic, a constat în recitări de poezii ale unor poeți consacrați, precum Nichita Stănescu, Lucian Blaga, Marin Sorescu și Adrian Păunescu și  interpretări de cântece, care au avut versuri tematice ale unor autori cunoscuți, dar și creații proprii ale prof. Alina Andreicut și actorului Dan Cordea, cei doi făcând parte și din distribuția spectacolului.

Cu ocazia aniversării a 90 de ani de la nașterea poetului Nichita Stănescu, au fost organizate, la sediul Muzeului de Mineralogie, încă două reprezentații ale spectacolului „Pietre care vorbesc … pietre care cântă”, un spectacol multidisciplinar, în care poezia se împletește în mod armonios cu muzica și arta vizuală, ce au avut loc în 31 martie și 2 aprilie.

Ziua Mondială a Pământului, sărbătorită la data de 22 aprilie în fiecare an, a fost celebrată de către Muzeul de Mineralogie, pentru al treilea an consecutiv, prin organizarea în această perioadă, a întrunirii în cadrul căreia sunt premiați câștigătorii concursului de eseuri „Mineralele din viața noastră”, lansat la începutul lunii februarie. Concursul, având ca scop popularizarea geologiei în rândul elevilor și creșterea gradului de cunoaștere a importanței mineralelor în viața noastră de zi cu zi, s-a adresat elevilor de liceu și a presupus realizarea de către aceștia a unui eseu, în care să trateze fie un mineral, fie mineralele componente ale unui obiect sau produs.

În luna aprilie, la fel ca în luna martie și mai, Muzeul a fost vizitat de un număr foarte mare de grupuri de elevi, în multe școli din țară desfășurându-se, în această perioadă, cele două programe educaționale naționale „Săptămâna verde” și „Școala altfel”.

Cinci evenimente deosebit de importante au definit luna mai. Primul dintre acestea, Noaptea Europeană a Muzeelor, s-a desfășurat la data de 13 mai și a atras la sediul Muzeului de Mineralogie un număr de 1.750 de persoane care, pe lângă vizitarea expoziției permanente și a expozițiilor temporare deschise la acel moment, au avut parte și de un concert susținut de Corul studenților teologi „Sfântul Ioan Damaschinul”.

În intervalul 18-19 mai 2023, s-a desfășurat, la sediul Muzeului, cea de-a VI-a ediție a Simpozionului Științific Național „Patrimoniul natural”, după o pauză de trei ani, datorată condițiilor epidemiologice cu care ne-am confruntat la nivel mondial. În prima zi a evenimentului, pe lângă sesiunea de prezentări propriu zisă, a fost organizat și un workshop intitulat „Perspective privind înființarea Geoparcului Munții Gutâi”, la care am avut onoarea să participe singurul expert român în geoparcuri acreditat UNESCO, dl. dr. Alexandru Andrășanu, alături de reprezentanți ai UAT-urilor, universităților, instituțiilor publice, ONG-urilor și a altor factori interesați.

În cea de-a doua zi a manifestărilor, a avut loc conferința „Ce ai făcut în ultimii 4.600.000.000 de ani?”, în cadrul căreia, în fața unui public numeros, domnul lector universitar dr. Alexandru Andrășanu, pe parcursul unei ore și jumătate, a deschis o fereastră temporală, oferind astfel publicului posibilitatea de a arunca o privire în trecut, explorând istoria Pământului care se întinde pe miliarde de ani.

Cu ocazia acestei ediții a Simpozionului Științific Național „Patrimoniul natural” am reușit să publicăm, în premieră, primul număr al  volumului de abstracte aferente Simpozionului, cu cod ISSN, acordat de Biblioteca Națională a României (care reprezintă un cod internațional de identificare a serialelor și a altor resurse continue, definit prin standardul ISO 3297) – reprezentând primul număr al Revistei „Patrimoniul natural” editată de Muzeul nostru.

Finalul lunii mai a adus în Maramureș, prima ediție a Expoziției de bijuterii și minerale „Mineral Expo”, organizată la Cavnic, în noua și generoasa Sală de sport. Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare  a participat la acest eveniment cu expoziția itinerantă „Zestrea minerală a României” și timp de trei zile, în intervalul 26-28 mai 2023, specialiști din cadrul Muzeului au fost la Cavnic și au oferit publicului vizitator interesat explicații despre eșantioanele expuse și informații despre instituție.

Ziua Copilului și Ziua Mondială a Mediului Înconjurător au fost celebrate la începutul lunii iunie. Pentru Ziua Copilului, Muzeul de Mineralogie a organizat atelierul „Lumea mineralelor – proprietăți și utilizări”, ce a avut loc la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în cadrul manifestărilor organizate de Consiliul Județean Maramureș, pentru celebrarea acestei zile. Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, aniversată la data de 5 iunie, a fost celebrată conform tradiției, prin organizarea unei drumeții în Munții Gutâi, la aria naturală protejată „Creasta Cocoșului”.

Cea de-a treia locație în care a fost prezentă în anul 2023 Expoziția itinerantă „Zestrea minerală a României”, a fost Sighetu Marmației, unde, în cadrul Secției de Științe Naturale din cadrul Muzeului Maramureșean, a avut loc vernisajul acesteia, la data de 23 iunie, reprezentând prima colaborare expozițională dintre cele două prestigioase instituții de cultură maramureșene.

Luna iulie a debutat cu cea de-a treia ediție a spectacolului „Operă pentru maramureșeni”, un proiect ce se încăpățânează a deveni tradiție și care s-a născut din dorința de acoperire a unei necesități a publicului interesat, iubitor de muzică de bună calitate, în lipsa din peisajul cultural județean a unei instituții cu caracter permanent, care să deservească în acest sens. Concertul, desfășurat ca de fiecare dată cu maximum de participanți ce-l permite sala, a fost susținut de personalități de marcă ale muzicii românești, soprane, mezzosoprane și bași, din cadrul Operei Naționale Române Cluj-Napoca, Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și Colegiului de Arte din Baia Mare.

La data de 21 iulie a avut loc, la sediul Muzeului, vernisajul Expoziției temporare „Telefoanele mobile și mineralele lor”, organizată în parteneriat cu firma GSM Zone din Iași. Această expoziție se înscrie cu succes în obiectivul constant al instituției noastre, de a diversifica oferta culturală, prin organizarea de noi și captivante expoziții temporare, prin care să subliniem importanța resurselor minerale pentru societatea umană.

În luna august, Muzeul de Mineralogie a participat, pentru al doilea an consecutiv, la Festivalul Interjudețean de Folclor „Hora la Prislop”, manifestare ajunsă la dea de-a 51-a ediție. La evenimentul desfășurat în Pasul Prislop, Muzeul de Mineralogie, a participat, alături de celelalte instituții de cultură din județ, cu un stand de promovare și un atelier educațional.

Luna septembrie a adus trei evenimente importante. Primul dintre acestea a fost dedicat celebrării Zilei Mondiale a Geologilor și a constat în organizarea, în colaborare cu Societatea Geologică a României, a unei ședințe publice festive. Al doilea eveniment a fost reprezentat de găzduirea unor evenimente din proiectul „Cultură, tradiție și continuitate în satul românesc Finteușu Mare” și anume a colocviului „105 ani de cântec coral la Finteușu Mare” și a concertului coral aniversar susținut la Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, la celebrarea a 105 ani de la înființare.

Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023 a avut loc la data de 29 septembrie, eveniment în cadrul căruia, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a organizat atelierul educațional cu tema „Geologie medicală – cercetări privind utilizarea mineralelor în susținerea sănătății umane”, o prezentare interactivă, la care au fost invitați să participe elevi de la școli și licee din Maramureș, precum și toți cei interesați de tematica geologiei medicale.

În intervalul 7-12 octombrie, în premieră, doi specialiști din cadrul Muzeului au participat la o prestigioasă manifestare științifică internațională, care s-a desfășurat în localitatea Loughborough din Marea Britanie și în cadrul căreia au prezentat două lucrări. XI-th International ProGEO Symposium a fost organizat de către Geoparcul aspirant Charnwood Forest, în colaborare cu International Association for the Conservation of Geological Heritage (ProGEO). La această remarcabilă și unică manifestare internațională (din domeniul patrimoniul geologic) au participat peste 120 de specialiști, din 26 de țări de pe întreg mapamondul, de la diferite categorii de instituții (muzee, universități, institute de cercetare, agenții naționale și internaționale, administrații de arii naturale protejate, ONG-uri etc.), care activează în domeniul protecției și conservării patrimoniului geologic.

Ultimul vernisaj pe anul 2023, al Expoziției temporare itinerante „Zestrea minerală a României”, a avut loc la data de 20 octombrie la Cluj-Napoca, în cadrul Muzeului de Mineralogie al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Constituită în anul 2019, în parteneriat cu Academia Română – Secția de Științe Geonomice, Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „A.I. Cuza” din Iași și Institutul Geologic al României, în cadrul unui proiect cofinanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, expoziția „Zestrea minerală a României” a fost prezentă în 17 locații în cei 5 ani de funcționare.

În luna noiembrie, la sediul Muzeului de Mineralogie, a avut loc un eveniment aniversar realizat în parteneriat cu Clubul de Turism „Creasta Cocoșului” Baia Mare și a fost dedicat  sărbătoririi a 40 de ani de la înființarea clubului. Evenimentul a avut trei componente, una  culturală – vernisajul Expoziției de fotografie „Pe cărările Carpaților”, urmată de o proiecție a unui film despre activitatea clubului și un concert de muzică folk.

Primul eveniment al lunii decembrie a avut loc în data de 6 (odată cu sărbătoarea Sfântului Nicolae) și a fost reprezentat de lansarea cărții „Biomineralogie geologică și medicală”, ce îi are ca autori pe prof. univ. dr. Ion Petreuș și conf. univ. dr. Tudor Petreuș, ambii cadre didactice universitare în domeniul geologiei, respectiv medicinei, din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, respectiv a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Ultimul eveniment al anului 2023 a fost reprezentat de o ședință publică a Societății Geologice a României, în cadrul căreia a fost realizată o prezentare despre participarea specialiștilor din cadrul SGR, a Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare și a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, la XIth International ProGEO Symposium în Marea Britanie.

Activitatea științifică din anul 2023 a fost una notabilă și constă în publicarea de articole de specialitate, prezentarea de lucrări la diferite manifestări științifice, precum și organizarea de manifestări științifice – Simpozionul Național „Patrimoniul natural” și Workshop-ul „Perspective privind înființarea Geoparcului Munților Gutâi”. Au fost publicate șase lucrări de specialitate, cinci dintre acestea în volume de abstracte și una in extenso în Buletinul Științific al Centrului Universitar Nord din Baia Mare. În anul 2023 au fost prezentate cinci lucrări de către specialiștii din cadrul Muzeului, trei dintre acestea sub forma de prezentări orale, în cadrul Simpozionului „Patrimoniul natural”, iar două au fost sub formă de postere, la simpozionul din Marea Britanie.

Un capitol deosebit de important pentru Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, în anul 2023, l-a reprezentat numărul de vizitatori. Din cele 12 luni ale anului 2023, patru au înregistrat recorduri de vizitatori.

Primele trei luni ale anului au conturat perspectiva unui număr total anual de vizitatori impresionant. Cifrele înregistrate în lunile ianuarie, februarie și martie au reprezentat recorduri lunare. Creșterile înregistrate au fost spectaculoase, primele luni ale anului, ce sunt istoric cunoscute ca fiind foarte sărace în vizitatori, acum au reprezentat recorduri absolute. Dacă până în prezent, în luna ianuarie recordul a fost de 420, în anul 2023 s-au înregistrat 786 vizitatori, iar pentru luna februarie recordul a fost de 647 vizitatori înregistrați în anul 2020 și în acest an cifra a ajuns la 1.091 vizitatori, astfel recordurile înregistrare au valori aproape duble față de cele anterioare. Pentru luna martie valoarea înregistrată a fost de 4.832 vizitatori, comparativ cu recordul anterior din anul 2016 când au fost înregistrați 2.014 vizitatori, astfel vorbim despre o creștere de 140%. Cea de-a patra lună cu record de vizitatori din anul 2023 a fost luna octombrie, când au fost contabilizați 3.687 vizitatori, depășind valoarea maximă înregistrată în anul 2018, de 3.117 vizitatori.

Pe lângă cele patru luni, ce s-au conturat ca recorduri absolute în privința numărului de vizitatori, și în celelalte luni fluxul de vizitatori a fost constant, numărul anual de vizitatori concretizându-se astfel într-un nou record anual, fiind înregistrați 32.860 de vizitatori.

În graficul următor este prezentată o retrospectivă a celor mai impresionante cifre anuale ale numărului de vizitatori înregistrate până în prezent.

Numar anual vizitatori rec

Se poate observa că, în anul raportat este doar a doua oară, de când sunt ținute aceste date statistice referitoare la vizitatori, când este depășită valoarea de 30.000 de vizitatori. Dacă în anul 2016, când a fost înregistrat recordul anterior de 32.810 vizitatori, atribuiam acest succes preponderent prezenței la sediul Muzeului a Expoziției temporare „Ultimii dinozauri din Transilvania”, în acest an, când s-a înregistrat recordul absolut de 32.860 vizitatori, considerăm că această valoare se datorează, în primul rând, interesului deosebit pe care l-au manifestat grupurile de elevi, din întreaga țară, față de instituția noastră, în cadrul programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde”.

O repartizare pe luni a numărului de vizitatori înregistrat este prezentată în graficul următor. Se poate observa că valorile înregistrate în fiecare lună au fost considerabile, în 5 dintre cele 12 luni fiind înregistrați peste 3.000 de vizitatori și într-o singură lună sub 1.000 de vizitatori.

vizitatoriluni2023

Statistica pe vârste, prezentată în graficul de mai jos, arată că 42% din vizitatorii înregistrați de Muzeul de Mineralogie au fost adulți (categoriile adulți și pensionari), iar restul de 58 % au fost reprezentați de elevi, studenți și preșcolari.

Varsta2023

În ceea ce privește naționalitatea vizitatorilor, 92% dintre aceștia au fost români și 8% străini, în principal din țări precum Ungaria, Ucraina, Israel, Slovacia și Germania.

Pentru modul în care am reușit să ne desfășurăm activitatea în anul 2023 și realizările mai sus menționate, atât pe plan cultural dar și administrativ, dorim să mulțumim, în primul rând, consilierilor județeni și conducerii Consiliului Județean Maramureș, de al căror sprijin constant ne-am bucurat și care ne-au asigurat cea mai mare parte a resurselor financiare necesare, precum și întregului aparat al CJMM, pentru colaborare și înțelegere. De asemenea, dorim să transmitem mulțumirile noastre sincere, tuturor instituțiilor, societăților comerciale și organizațiilor neguvernamentale cu care am colaborat: muzee, universități, institute de cercetare și alte instituții de cultură și de învățământ, cu care am organizat împreună evenimente culturale și științifice, colecționari, care ne-au împrumutat piese din colecțiile personale pentru organizarea de expoziții temporare, firme, de la care am achiziționat bunuri și servicii, organizații nonguvernamentale, care ne-au fost alături în implementarea multor proiecte și nu în ultimul rând reprezentanților mass-media scrisă, electronică sau audio-vizuală, care au reflectat cu promptitudine și justețe activitatea Muzeului de Mineralogie, din anul 2023.