Monografie lansată cu succes

P1060434Prima semnalare a prezenței plantelor fosile, pe Valea Lazului în zona Chiuzbaia, aparține lui Hofmann și a fost făcută în anul 1870. În anul 1954, prin Hotărârea Consiliului de Miniștrii nr. 514, se înființează Rezervația fosiliferă Chiuzbaia, cu o suprafață de 50 ha. Situl paleobotanic devine efectiv cunoscut în urma cercetărilor minuțioase întreprinse de prof. univ. dr. Răzvan Givulescu – membru de onoare al Academiei Române, începând cu anul 1963. Astfel, studiile realizate sunt concretizate prin publicarea a sute de articole, sintetizate în anul 1990, prin lucrarea, apărută la Editura Academiei Române, intitulată „Flora fosilă a Miocenului superior de la Chiuzbaia”. În perioada 1996 – 2013, aflorimentele de plante fosile de la Chiuzbaia și colecțiile existente, intră în atenția d-lui conf. univ. dr. Gheorghe Macovei, iar în urma cercetărilor întreprinse sunt publicate mai multe lucrări. Astfel că, la 33 de ani de la apariția cărții mai sus menționate, o nouă monografie despre plantele fosile de la Chiuzbaia vede lumina tiparului, la Editura Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, sub semnătura celui care a continuat cercetările și a fost doctorandul profesorului Givulescu – Gheorghe Macovei. Lucrarea reinterpretează, dintr-o perspectivă actuală, unele date științifice anterior publicate, reevaluează vârsta diatomitelor fosilifere prin prisma datelor de vârstă radiometrică a vulcanitelor, descrie 114 taxoni, dintre care 30 în premieră pentru sit și o specie nouă pe plan mondial, denumită, în onoarea prestigiosului predecesor „Quercus givulescui”.

            Evenimentul de lansare a fost organizat de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, în colaborare cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare și Sucursala Baia Mare a Societății Geologice a României și s-a desfășurat la sediul Muzeului, joi 25 ianuarie, începând cu ora 16:00. În cuvântul de deschidere, directorul Muzeului – conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, a făcut un scurt istoric a cercetărilor geologice în zona Chiuzbaia, a punctat câteva din principalele rezultate publicate și a felicitat autorul, după o sintetică expunere a principalelor repere profesionale ale acestuia. A luat cuvântul în continuare autorul monografiei – Gheorghe Macovei, care a prezentat cele mai importante capitole ale cărții, referindu-se la: necesitatea apariției lucrării, un scurt istoric al cercetărilor, vârste radiometrice, flora sitului, corelația cu flora și vegetația bazinului pannonic, principalii taxoni revizuiți și nou descriși și concluziile cărții. A urmat domnul dr. Teodor Ardelean – directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, care în cuvântul domniei sale s-a referit la modul în care Biblioteca promovează cercetătorii maramureșeni, în special cei care au avut o colaborare cu Academia Română, la relația cu profesorul Givulescu, din perioada în care erau colegi la Institutul de Învățământ Superior Baia Mare, la colaborarea instituțională cu autorul monografiei în vederea publicării, abordând și alte subiecte ce au sensibilizat profund audiența.

            În ultima parte a evenimentului, întregind atmosfera de colegialitate și emulație, și-au exprimat punctele de vedere cei prezenți: membrii Societății Geologice a României, foști lucrători la Întreprinderea de Prospecțiuni și Explorări Geologice Maramureș și cadre didactice din învățământul universitar. Au luat cuvântul: dr. Marinel Kovacs, Oscar Edelstein, Ioana Vele și Alexandru Nicolici. Vorbitorii au evocat colaborările și experiențele comune cu autorul cărții, au subliniat importanța apariției lucrării și i-au adresat acestuia felicitări.

One thought on “Monografie lansată cu succes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *