MUZEUL DE MINERALOGIE BAIA MARE ÎNTR-O EMISIUNE FILATELICĂ

Colecția filatelică ”Aurel Feștilă” cu tematică astronomică a Planetariului Baia Mare a fost în anii trecuți îmbogățită cu câteva alte clasoare, depășind în prezent 3000 de timbre, colecție care în prezent este în studiu și își va găsi foarte curând o nouă perspectivă de valorificare muzeală, după expoziția ”Astronomicus” ce a fost vernisată în 2011 de Noaptea Muzeelor și care a reușit să atragă atenția a peste 10.000 de vizitatori.

Secția mineralogică a Muzeului de Mineralogie Baia Mare are în colecția sa de suflet un număr mult mai restrâns de timbre care poartă însă pecetea valorii și a prestigiului său național și internațional, fiind muzeul care are cele mai multe expoziții itinerante prezentate în țară și în alte țări europene, un muzeu cum altul nu este în România. Haideți să vedem despre ce este vorba, ca să nu ne fi lăudat degeaba.

În 21 mai 2010 Romfilatelia introducea în circulație cartonul filatelic – realizat în tiraj limitat de 350 de exemplare, echipat cu timbrele emisiunii, numerotat și obliterat cu ștampila ”prima zi”.

Emisiunea filatelică a cuprins 161.000 de timbre (40.250 minicoli cu dimensiunea 120 mm x 120 mm – ce conțineau câte 4 timbre cu manșetă ilustrată), 360 de seturi cu 2 plicuri echipate cu timbrele emisiunii, numerotate și obliterate cu ștampila ”prima zi” – în care „florile de mină” băimărene sunt vedetele seriei cu numărul 1865.

Veți spune cu siguranță că, așa cum telexul a dispărut și faxul e pe ducă, și corespondența purtătoare de mărci poștale este oarecum caducă și are un final previzibil. Desigur, peste 25 de ani vom folosi replicatoare, iar atunci când vom dori să trimitem un pachet, îl vom teleporta. Ce vom face cu scrisorile? Probabil comunicarea electronică va înlocui definitiv comunicarea clasică și este foarte probabilă dispariția chiar a hârtiei din uz, din motive de salvare a plămânilor planetei sau pentru că se vor fi găsit alte soluții tehnice care să înlocuiască hârtia. Și atunci, ce ne facem cu timbrele? În copilărie, îmi amintesc cum ședeam pe treptele scării și – între prieteni – făceam schimb de timbre din clasoarele proprii. Cred că toți purtătorii amprentei acelor vremuri era un mic colecționar de carte, de timbre, de obiecte exotice provenite din occident. Dar timbrul înseamnă mai mult, chiar și pentru vremurile noastre. Codul de bare este în sine un timbru, semnătura electronică este un timbru și – chiar acele mărci ultra-stilizate și codificate pe care le utilizăm aproape zilnic QR-code sunt de fapt niște timbre, sau au funcțiune de pecete.

Timbrele sunt purtătoare ale valorii nu doar nominale, ci și simbolice, pentru că emisiunile filatelice marchează evenimente sau atrag atenția asupra unor valori simbolice, culturale ori de factură științifică și – din acest punct de vedere – sunt un revelator, un timeline al culturii și civilizației naționale și chiar universale. De aceea, timbrele sunt importante și această emisiune despre care aminteam mai sus onorează valoarea patrimoniului pe care Muzeul de Mineralogie Baia Mare îl deține, reprezentând o recunoaștere și o ilustrare a prestigiului său.

Ciprian Crișan

Muzeul de Mineralogie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *